Hlavní obsah

Česko se chystá vytisknout do zásoby 150 tisíc dokladů pro migranty

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sílící migrační vlna nutí ČR, aby si úřady připravily i potřebné doklady pro cizince, kteří by u nás případně žádali o mezinárodní ochranu. A tak ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) předložil vládě k posouzení na pondělní zasedání veřejnou zakázku na tisk dokladů.

Foto: Profimedia.cz

ČR má vytisknout 100 000 víz EU

Článek

Podle zjištění Práva má být vytištěno 100 tisíc víz EU (vzor 2010), které opravňují držitele ke vstupu do schengenského prostoru, dále 30 tisíc kusů potvrzení o přechodném pobytu a 20 tisíc průkazů o povolení k trvalému pobytu.

„Výše uvedené doklady je nutné pořídit zejména v souvislosti s aktuální migrační vlnou. Jedná se o předpokládanou spotřebu dokladů na jeden rok,“ uvádí se ve zprávě, kterou Právo získalo. Podle Chovance čísla vyšla ze specializovaných útvarů jeho úřadu a připustil, že je možné, že jim jen docházejí zásoby.

Počet formulářů neznamená, že Česko by mělo přijmout desetitisíce uprchlíků. Vláda zatím počítá s přijetím zhruba čtyř tisícovek běženců v příštích dvou letech. Závazné bruselské kvóty se týkají zhruba tří tisíc z nich. Zájemců o mezinárodní ochranu v ČR je letos i přes uprchlickou vlnu valící se do Evropy jen tisícovka.

Druhá vlna: slučování rodin

„Stát se musí připravovat na veškeré eventuality, které mohou nastat. Z toho, co se děje ve světě, je zřejmé, že ta migrační vlna nebude končit, nebude oslabovat, spíše se bude navyšovat. Takže my se připravujeme po všech stránkách,“ řekl v pátek Chovanec Právu.

U nás, když někdo ze Sýrie či Eritreje požádá o mezinárodní ochranu, tak ji dostane.
ministr vnitra Milan Chovanec

Jak zdůraznil již ve čtvrtek při sněmovní diskusi o migraci, po první bude podle všeho následovat ještě druhá migrační vlna, která již bude oficiální, zákonná.

„A to je slučování rodin, dámy a pánové,“ řekl poslancům ministr s tím, že přes 60 procent přicházejících migrantů jsou muži, z nichž většina bude chtít pozvat do Evropy příbuzné a sloučit rodiny. Statisíce běženců již přišly hlavně do Německa.

„V současné době 98 procent migrantů z Eritreje a ze Sýrie získává v evropských zemích mezinárodní ochranu. U nás, když někdo z těchto zemí požádá o mezinárodní ochranu, tak ji dostane,“ dodal ministr.

Poslancům připomněl, že v ČR žije půl miliónu cizinců. „My nejsme zemí xenofobní. Jsme zemí, kde se zvyšuje počet lidí žádajících o mezinárodní ochranu. Ale nejsou to Syřané a Eritrejci. Jsou to Ukrajinci, Kubánci a další země,“ dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci u vlakového nádraží v Mnichově (záběry z 18. září)Video: Reuters

Podle statistiky vnitra od ledna letošního roku do konce srpna požádalo v ČR o mezinárodní ochranu 990 cizinců z tzv. třetích zemí. Nejvíce jich bylo z Ukrajiny (467), Kuby (106), Sýrie (69) a Vietnamu (55). Další přicházeli z Arménie, Ruska, Moldavska, Afghánistánu, Běloruska, Iráku a Nigérie.

Zakázka jen pro státní tiskárnu

Zakázku v hodnotě 6 028 000 korun zařídí Státní tiskárna cenin. Nikdo jiný ji dostat nemůže, protože „technická specifikace dokladů je předmětem ochrany utajovaných informací“, píše se ve zprávě vnitra. V rámci EU jde o stupeň Tajné.

S takovou eventualitou počítá český zákon o veřejných zakázkách. Ten umožňuje jednodušší pravidla pro zakázky, kdy by uveřejněním písemné výzvy k podání nabídek ve zjednodušeném podlimitním řízení došlo k vyzrazení utajované informace. V případě výroby těchto dokladů totiž „jsou používány speciální ochranné prvky, a to v designu, materiálu i tisku“, uvádí vnitro.

„Některé z nich jsou laické veřejnosti skryté, resp. jsou viditelné pouze za využití laboratorního či speciálního zařízení. Bez znalosti utajovaných ochranných prvků a technologie výroby není možné vyrobit doklady, které by splňovaly podmínky pro jejich výrobu,“ zdůvodňuje ministerstvo vnitra.

Pokud vláda v pondělí Chovancův návrh schválí, Státní tiskárna cenin by měla doklady podle jednorázové smlouvy dodat do 12 týdnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám