Hlavní obsah

Česko prožilo mrazivou noc, na Kvildě klesla teplota pod minus 27 stupňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Uplynulou noc klesaly teploty hluboko pod nulu. Na šumavské stanici Kvilda-Perla na Prachaticku ráno klesla teplota na minus 27,3 stupně Celsia. Jedná se o dnešní nejnižší hodnotu v České republice. Na šumavském Březníku na Klatovsku pak meteorologové naměřili minus 27,2 stupně Celsia. ČTK to řekl Daniel Maňhal z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 12.1. 2022 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Na polovinu ledna se nejedná o úplnou výjimkou. Stává se, že na Šumavě v tuto dobu klesne teplota i pod hranici minus 30 stupňů Celsia,“ řekl Maňhal. Dodal, že v nejbližších dnech se mírně oteplí a tak nízké hodnoty meteorologové na jihu Čech neočekávají.

„Právě uplynulá noc bude zřejmě nejmrazivější nocí tohoto týdne. Teploty klesaly na minus dva až minus sedm stupňů Celsia, při delším vyjasnění a sněhové pokrývce bylo kolem minus deseti stupňů Celsia, v Teplicích nad Metují-Zdoňově minus 13 stupňů,“ konstatovali dnes ráno meteorologové.

Mrazivá rána vystřídají v druhé půlce týdne četné srážky

Počasí

Ještě víc mrzlo na horách, kde se minimální teploty pohybovaly většinou pod minus deseti stupni, v Jizerce-Kořenově naměřili minus 21 stupeň. „Tradičně nejnižší teploty byly zaznamenány na Šumavě, kde bylo místy naměřeno minus 20 až minus 25 stupňů Celsia, rekordmanem se stala stanice na Kvildě-Perle s teplotou minus 26,5 stupně Celsia,“ konstatovali pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Pokud i přes den zůstane jako dnes na některých místech teplota pod nulou, mluví meteorologové o takzvaných ledových dnech.

Od čtvrtka se má oteplit, přes den budou maximální teploty kolem pěti stupňů Celsia a v noci už nebude tolik mrznout, někde zůstane nad nulou.

Reklama

Výběr článků

Načítám