Hlavní obsah

Česko pošle Maroku 94 milionů na zvládání migrace

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Dva peněžní dary v celkové výši třicet milionů eur (750 milionů korun) během dvou let. Tak bude vypadat pomoc Maroku při zvládání nelegální migrace. Dohodli se na tom představitelé V4 s německou spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou přesně před rokem v Bratislavě. Česko z této částky zaplatí 94 milionů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD)

Článek

Podle návrhu, který předloží ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) vládě ke schválení, se finanční injekce pro severoafrický stát rozdělí na dvě poloviny. Jednu uhradí samotné Německo, o druhou se pak podělí státy V4. Pro ČR to znamená příspěvek 3,75 milionu eur, tedy 94 milionů korun.

Peníze na společný migrační projekt pěti států jsou určeny na dva hlavní účely. Jedním pilířem je podpora rozvoje a druhým ochrana hranic.

Řecká armáda objedná plovoucí bariéry proti migrantům

Evropa

Rozvojovou pomoc bude garantovat německá Společnost pro mezinárodní spolupráci (GIZ), což je agentura pro rozvojovou spolupráci řízená ministerstvem pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. ČR na ni přispěje letos a příští rok dohromady 47 miliony korun.

„Agentura je v Marockém království dlouhodobě přítomna a může navázat na své dosavadní zkušenosti. Pro realizaci projektu vypíše GIZ transparentní výběrová řízení, která budou otevřena i českým firmám a nevládním organizacím,“ napsalo ministerstvo zahraničí, které bude koordinátorem pomoci za ČR, ve zdůvodnění návrhu.

Vzdělání i firmy

Shodná částka za stejných podmínek poputuje během letošního a příštího roku do Maroka prostřednictvím mezinárodního střediska pro rozvoj migrační politiky. Tato mezinárodní organizace zaměřená na výzkum a realizaci migračních projektů má sídlo ve Vídni.

Jak uvádí MZV, peníze jsou určeny na posilování kapacit, struktur a mechanismů s cílem zvládat krizové migrační situace a bojovat proti nelegální migraci, převaděčství a obchodování s lidmi.

Dětské uprchlíky z Řecka nevezmeme, řekl Hamáček

Domácí

Půjde o podporu uplatnění rizikových skupin obyvatelstva na pracovním trhu, odborné vzdělávání a rozvoj malých a středních podniků. „Součástí projektu je nákup technického vybavení pro ochranu hranic prioritně ze zemí V4 a SRN,“ zdůrazňuje ministerstvo zahraničí.

Na české straně bude garantem této druhé části projektu ministerstvo vnitra, jemuž se proto do jeho rozpočtu vrátí 21 milionů korun, o které přišlo v rámci desetiprocentního snižování ministerských rozpočtů pro letošní rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám