Hlavní obsah

Česko otevře nové zastupitelské úřady v Africe, Asii a Jižní Americe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika chce nejpozději v 1. pololetí roku 2013 otevřít zastupitelské úřady v Kataru, Senegalu, Barmě, Srí Lance a Kolumbii. Vyplývá to z nové koncepce ministerstva zahraničí, kterou ve středu projednala vláda. Posílit se mají mise v Iráku, Afghánistánu a Libyi, Česko naopak uzavře mise v Lucemburku a při UNESCO v Paříži.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rozšířením sítě českých zastupitelských úřadů se zřejmě zastaví dosavadní trend zavírání některých českých misí, což Černínský palác dosud obhajoval úsporami. Opoziční ČSSD zavírání zastupitelských úřadů v cizině kritizovala.

Ministerstvo zahraničí nyní počítá spíše s pružnější sítí menších úřadů, které budou moci lépe reagovat na vývoj hospodářské situace v zahraničí. Lépe by také měly podporovat český vývoz, uvedl nedávno Karel Šrol z tiskového oddělení ministerstva. Zeštíhlily již například některé ambasády v Evropě.

Ministerstvo se chce také zbavit "přítěže" některého movitého a nemovitého majetku českých zahraničních zastoupení a takto ušetřené peníze pak využít k rozšíření počtu malých flexibilních zastupitelských úřadů či konzulátů.

Forma nových zastoupení se zatím řeší. Podle prvního náměstka ministerstva zahraničí Jiřího Schneidera mají být ale úřady v první řadě úsporné.

Reklama

Výběr článků

Načítám