Hlavní obsah

Česko nabídlo vojáky na Golany. Stoupněte si do fronty, řekla OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostějov

Česká republika oficiálně nabídla OSN vojáky pro mírovou misi na Golanských výšinách, účast české armády zde ale připadá v úvahu nejdříve v roce 2015. OSN naproti tomu vyjádřila zájem o nasazení českých vrtulníků v misích v Súdánu a Mali. Při návštěvě 601. skupiny speciálních sil v Prostějově to v pondělí řekl ministr obrany v demisi Vlastimil Picek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministři obrany a zahraničí v demisi, Vlastimil Picek a Jan Kohout, se koncem minulého týdne setkali s náměstkem generálního tajemníka OSN pro mírové operace Hervé Ladsousem.

"Nabídli jsme jednotku na Golanské výšiny," řekl Picek. Podle něj jsou ale nejbližší termíny obsazené, v úvahu tak česká účast připadá nejdříve v roce 2015. Nasazeno by mohlo být až 150 vojáků.

České vrtulníky do Afriky

Ladsous zároveň vyjádřil zájem o nasazení českých vrtulníků v afrických misích OSN. Pět transportních vrtulníků by se mohlo připojit k mírovým silám OSN v západosúdánském regionu Dárfúr, tři bojové vrtulníky by mohly být nasazeny v Mali. V nebojové misi Evropské unie (EUTM) v Mali má nyní česká armáda 38 vojáků.

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vlastimil Picek

Podle Picka se o těchto návrzích musí rozhodnout na politické úrovni. Premiér v demisi Jiří Rusnok, který se návštěvy v Prostějově také účastní, by byl pro vyslání vrtulníků. Myslí si ale, že o tom bude rozhodovat až příští vláda vzešlá z říjnových předčasných voleb.

Reklama

Výběr článků

Načítám