Hlavní obsah

Česko má za sebou rekordně mrazivou noc. Teplota klesla na minus 24,6 stupně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tuhé mrazy zasáhly Česko i v noci na úterý. Teplotní rekordy padly na 15 ze 148 stanic, které měří teplotu aspoň 30 let. Nejnižší teploty meteorologové zaznamenali v Bedřichově Nové Louce v Jizerských horách, kde bylo minus 24,6 stupně Celsia. Zdejší stanice ale měří jen tři roky, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Osada Jizerka v Jizerských horách

Článek

V nedalekém Bedřichově ukázala stanice minus 20,8 stupně, v minulosti už tam v tento den naměřili i minus 27 stupňů a únorový rekord v Bedřichově je dokonce minus 30,5 stupně. Na Smědavě bylo těsně přes minus 20 stupňů.

Minus 24 stupňů Celsia naměřili v Šindelové na Sokolovsku a minus 22,5 stupně na krkonošské Luční boudě. V Králíkách na Orlickoústecku klesla teplota na 21,8 stupně pod bod mrazu.

Z rekordních teplot pro 27. únor na dlouhodobě měřicích stanicích byla nejnižší na krkonošské Labské boudě. Minus 21,2 stupně Celsia zde překonalo dosavadní minimum minus 17,4 stupně z roku 1986.

Nejnižší teplotu v jižních Čechách naměřili ráno meteorologové na šumavském vrcholu Plechý, minus 20,6 stupně. Rekordy nepadly, jsou z roku 1947, kdy byl podle meteoroložky Markéty Augustinové z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu výrazně větší mráz, o pět až osm stupňů Celsia.

Na vrcholu Bučina bylo minus 19,9 stupně, Churáňov měl minus 18,7, stanice Kvilda - Perla minus 18,4 stupně. „Nejsou velké rozdíly, v nížinách je mezi minus třinácti a minus šestnácti. Jak fouká vítr a jak se zatáhlo, je to hodně podobné, teploty jsou vyrovnané," řekla Augustinová.

V noci na pondělí byly překonány teplotní rekordy na 12 ze 148 stanic, které měří alespoň 30 let. Nejchladněji bylo v jižních Čechách a na Vysočině.

Vůbec nejnižší teplotu v noci na pondělí teploměr ukázal na šumavské stanici Kvilda-Perla, které se také říká Jezerní slať. Naměřených minus 22,8 stupně Celsia ale nepřekonalo rekord minus 26,5 stupně z roku 1987. V Králíkách na Orlickoústecku v noci bylo minus 22,6 stupně, tamní stanice ale nefunguje ani deset let.

ČHMÚ před silnými mrazy varoval. Výstraha, kterou vydal v sobotu, platí od neděle až do odvolání. [celá zpráva]

Mrazivé by měly být podle předpovědi také další noci. Nejchladnější se očekává noc na čtvrtek. Mrazy mají polevit v noci na sobotu, kdy by teploty neměly klesnout výrazněji pod minus deset stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám