Hlavní obsah

Česko je v čerpání eurofondů nejhorší v Evropské unii

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Česká republika je za období 2007 až 2013 nejhorší v čerpání peněz z evropských fondů v rámci Evropské unie, uvedla v pondělí po jednání vlády ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO). Loni Česko nedočerpalo 10 miliard korun, přitom celkem se v Evropské unii nedočerpalo 16 miliard. Letos hrozí, že se nedočerpá 24 miliard.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová na tiskové konferenci po jednání vlády

Článek

"Česká republika je na tom úplně nejhůře ze všech evropských zemí. Za loňský rok jsme měli bilanci deset miliard korun nedočerpaných z evropských fondů. V rámci celé EU je to 16 miliard, takže my tvoříme větší část této ztráty, a to je skutečně velmi neradostné zjištění," uvedla Jourová.

„Příčin je několik,“ konstatovala na tiskové konferenci Jourová. „Docházelo průběžně ke špatnému finančnímu plánování. Pořád se to jevilo, že je hodně času, a on ten čas nebyl,“ nastínila možné důvody špatného čerpání.

Podle ní také existoval špatný kontrolní systém, problémy byly i se zadáváním veřejných zakázek. Podle zprávy Evropské unie se ale známky korupce našly spíše na regionální a místní úrovni.

Jourová zároveň uvedla, že u některých projektů existuje možnost jejich rozfázování i do dalšího období. „Tam vidíme velkou šanci,“ uvedla.

Krev, pot a slzy

Jourová už dříve kritizovala bývalou vládu kvůli špatnému čerpání peněz. Za své hlavní priority při nástupu do úřadu označila zmírnění kritické situace. Česku podle ní letos hrozí, že nevyčerpá z evropských fondů 24 miliard korun. V pondělí přiblížila, že je nejvíc ohrožen operační program Životní prostředí, kde hrozí ztráta až 13 miliard. V operačním programu Výzkum a vývoj pro inovace je to kolem 7,5 miliardy korun.

Vláda proto podle ní na pondělním jednání zadala jednotlivým ministerstvům za úkol zpracovat krizový plán čerpání, každý měsíc pak budou resorty informovat o tom, jak se plány ujaly. „Jsou to krev, pot a slzy – není to žádný jednorázový krok, který nám ty peníze zachrání,“ přiznala však ministryně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka a ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová na tiskové konferenci po jednní vlády.

Jourová si zároveň kvůli tomuto tématu vyjednala na středu cestu do Bruselu, kde chce tento problém řešit se zástupci Evropské unie.

V podobném duchu hovořil na tiskové konferenci i premiér Bohuslav Sobotka. „Jsme v krizové situaci,“ přiznal. Požádal také členy své vlády, aby každý z nich zmapoval možná rizika a „kostlivce ve skříni“ po minulých ministrech.

Reklama

Výběr článků

Načítám