Hlavní obsah

Česko čelí mezinárodní arbitráži za 133 milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Izraelský občan Asael Halevi zahájil s Českou republikou na počátku února mezinárodní arbitráž na základě dohody o ochraně investic mezi Českem a Izraelem. Spor o zhruba 133 milionů korun se týká údajného vyvlastnění pozemků určených k developerskému projektu. Na dotaz to sdělilo ministerstvo financí. Za zmařenou investici Halevi podle úřadu označil svůj obchodní podíl 22 procent ve společnosti Ďáblice rezidence.

Foto: Profimedia.cz

Ministerstvo financí

Článek

Halevi podle vyjádření MF tvrdí, že jeho investice v podobě obchodního podílu ve společnosti Ďáblice rezidence byla poškozena, když soudy v Česku rozhodly, že společnost neplatně získala pozemky v pražských Ďáblicích.

„Žalobce se prostřednictvím žaloby domáhá náhrady škody ve výši zhruba 133 milionů korun, která kromě hodnoty pozemků obsahuje také náhradu ušlého zisku za údajně zmařený developerský projekt. Ministerstvo financí, jako ústřední orgán pro zastupování státu v investičních arbitrážích, je připraveno v předmětném řízení stejně jako v obdobných případech účinně bránit zájmy České republiky proti domnělému nároku žalobce,” uvedl úřad.

Byty v Česku opět citelně zdražily

Stalo se

ČR tak aktuálně čelí šesti mezinárodním arbitrážím. Souhrnná výše všech žalovaných nároků přesahuje 58 miliard korun, z toho 52 miliard požaduje společnost Diag Human.

Reklama

Výběr článků

Načítám