Hlavní obsah

Česko a Slovensko využijí slevovou doložku při nákupu švédských BVP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil po úterním jednání se svým slovenským protějškem Ľudovítem Ódorem v Praze zlepšení spolupráce ohledně nelegální migrace. Je to podle něj klíč k tomu, aby se nemusela zavádět opatření na společných hranicích. Uvedl také, že se obě země pokusí společně využít slevovou doložku při nákupu bojových vozidel pěchoty.

Foto: Andreea Alexandru, ČTK/AP

Český premiér Petr Fiala

Článek

„Naše země čelí stejným výzvám a na naprostou většinu máme podobné názory. Společná řešení obě země posilují,“ uvedl po jednání premiér.

Za jedno z důležitých témat označil posilování obranné spolupráce. Obě země se tak pokusí společně využít slevovou doložku při nákupu bojových vozidel pěchoty. První jednání se švédskou stranou k tomu je naplánované na příští týden.

Česká vláda v květnu rozhodla, že formou mezivládní dohody ze Švédska pořídí 246 pásových BVP CV90 za 59,7 miliardy korun.

Zbrojařská firma brojí u ÚOHS proti uzavřené smlouvě na BVP za 60 miliard

Domácí

„Nemohli jsme se nedotknout otázky nelegální migrace. Chtěl bych ocenit výrazné zlepšení spolupráce v tomto. Tady spolupráce probíhá skvěle, je velmi úzká a pomáhá problém řešit,“ pokračoval Fiala.

Premiéři se také shodli, že je třeba posílit ochranu vnější hranice Evropské unie a zlepšit návratovou politiku.

„Shodli jsme se také na tom, že musíme pokračovat na podpoře členství Švédska v Severoatlantické alianci,“ řekl premiér dále. Prohlásil, že spolu hlavy obou států řešili také normu Euro 7 či energetickou bezpečnost.

Cítím se tu jako doma

Slovenský premiér Ódor na společném brífinku uvedl, že Česko a Slovensko mají otevřené a přátelské vztahy. „Cítím se tu jako doma,“ řekl.

Ódor se do čela úřednické vlády postavil v polovině května, s Fialou poprvé jednali koncem května v Bratislavě při příležitosti mezinárodní bezpečnostní konference Globsec. Minulý týden se konalo jednání premiérů zemí visegrádské čtyřky (V4) v Bratislavě, kde Ódor vedle Fialy přivítal i maďarského premiéra Viktora Orbána a předsedu polské vlády Mateusze Morawieckého.

Česko také o víkendu přebralo od Slovenska roční předsednictví ve V4, při kterém chce navázat na úsilí předchozí předsednické země o návrat ke kořenům spolupráce založené na principu lidských práv, svobody či demokracie.

V4 také musí podle českého předsednictví poskytovat jasnou, pevnou a konkrétní podporu nezávislosti, svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny, která od loňského února čelí ruské invazi.

Slovenská úřednická vláda nezískala důvěru parlamentu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám