Hlavní obsah

Česko a Německo by měly kupovat tanky spolu, ušetří se, říká Fialův poradce Pojar

Nejmodernější verzi tanků Leopard 2A7+ by měla Česká republika pořizovat spolu s německým bundeswehrem, řekl ve středu večer v diskusi Novinek poradce premiéra Tomáš Pojar. Podle něj by se tak snížila cena. Navíc by se do výroby měly zapojit české firmy.

Poradce premiéra Pojar: Česko a Německo by měly kupovat tanky spolu, ušetří seVideo: Novinky

 
Článek

Tyto tanky by měly doplnit patnáct kusů leopardů starší verze 2A4, které Německo daruje České republice za to, že poslala starší tanky T-72 na Ukrajinu.

„Debata s Německem je taková, že nám skutečně nějaké tanky Leopard 2 daruje. My si pak nějaké koupíme,“ řekl Pojar a upřesnil, jak by měl obchod vypadat.

„Koupíme si je na základě společné objednávky s Německem a německou armádou, takže tam bude economies of scale (úspora vzhledem k většímu rozsahu objednávky – pozn. red.). Bude to za podmínek, které vyjedná německá armáda,“ uvedl.

Česko dostane od Německa 15 starších tanků Leopard, dalších až 50 nových si koupí

Domácí

Výhodné by to mělo být i pro český zbrojařský průmysl, který by měl být do výroby tanků přímo zapojen.

„Nebavíme se o tom, že bude mít zbrojařský průmysl přístup do těch pár desítek, které si možná koupíme, ale bude se podílet na celé zakázce spojené s přezbrojením a vyzbrojením bundeswehru,“ uvedl Pojar.

„Čím víc se toho tady vyrobí, tím líp pro nás“

Podle něj by mělo jít o podobný způsob, jakým se spolupracuje v automobilovém průmyslu, protože to německé firmě umožní objednávku kapacitně zvládnout.

Pojar zdůraznil význam zapojení českých podniků.

„Čím více se do toho zapojí český průmysl, tím více se vyrobí tady, tím více peněz tu zůstane, a tím větší bude mít průmysl konkurenceschopnost. Zbraňové systémy jsou poměrně sofistikované. Je to práce s vysokou přidanou hodnotou,“ zdůraznil poradce premiéra Fialy.

Česko má dostat tanky Leopard 2A4 a pak si koupit modernější verzi

Domácí

Nákup nových tanků za možná až 20 miliard korun vyvolává řadu otázek, protože původně se v nejbližších letech s obměnou modernizovaných strojů T-72M4 nepočítalo.

Za prioritu se totiž označovala nová BVP (bojová vozidla pěchoty – pozn. red.). V současnosti je ale jasné, že půjde o Leopardy 2, kdy armáda dostane 15 kusů starší verze 2A4 a v příštích letech si dokoupí až padesát dalších v poslední verzi 2A7+.

Ministerstvo zatím nechce do uzavření dohody poskytovat žádné informace, protože jednání jsou teprve v počátcích. Není tak ani jasné, proč se volí tyto tanky.

Mikulecký: I staré leopardy jsou pro nás plus

Jasné není ani to, zda se darované tanky budou modernizovat. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ve středu uvedla, že budou provozuschopné, což říkal i zástupce výrobce.

Současně však zaznělo, že by se měly modernizovat. Ministerstvo se nevyjádřilo, kdo by je měl modernizovat a za jakých podmínek. Modernizace v Polsku se přitom nedaří a náklady na ni stoupají.

Nabídka zbraní z Německa budí rozpaky. Jde i o velmi starou techniku

Domácí

Darované tanky Leopard 2A4 jsou z konce osmdesátých let, jak uvedl bezpečnostní expert Milan Mikulecký.

„I Leopardy 2A4 jsou pro nás jednoznačně plus, ať se budeme bavit o srovnání s verzí T-72M1, nebo s modernizovanou ‚Kalouskovou‘ M4CZ, kterou je těžké udržovat v provozu,“ uvedl Mikulecký.

Náhradní díly však už nejsou zadarmo a o podmínkách jejich nákupu zatím není mnoho známo. Mnohé už navíc ani nejsou k dispozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám