Hlavní obsah

Českého poslance Šarapatku nevpustili na Ukrajinu

Nezařazený poslanec Milan Šarapatka nebyl vpuštěn na Ukrajinu, kam cestoval v neděli v rámci delegace do Parlamentního shromáždění NATO. Šarapatka zůstal v tranzitním prostoru kyjevského letiště a musel se vrátit do vlasti. Důvody, proč ho ukrajinské úřady odmítly do země vpustit, podle svých slov nezná. V minulosti byl Šarapatka pozorovatelem referenda o připojení Krymu k Rusku.

Foto: archiv Úsvit, Právo

Milan Šarapatka

Článek

„Ptal jsem se výslovně, co bylo příčinou, a oni mi řekli, že mi to nemusí sdělovat. Skutečně jsem zůstal v tranzitu, zatímco moji kolegové odjeli,” uvedl Šarapatka.

Postup ukrajinských úřadů ho, jak řekl, zaskočil. Věc chce řešit. „Požádám ministra zahraničí o protestní nótu, požádám předsedu Sněmovny o reciproční zákaz cestování některých ukrajinských poslanců,” řekl.

Ostatní poslanci problém neměli

Šarapatka byl před třemi lety na Krymu jako pozorovatel referenda. Do souvislosti s nynějším nevpuštěním na Ukrajinu to ale nedává. „Od té doby jsem na Ukrajině několikrát byl s týmž pasem, nikdy nebyl žádný problém,” podotkl.

Ukrajinská strana podle poslance o nynější cestě dopředu věděla a mohla tedy s předstihem sdělit, že na Ukrajině není žádoucí. Česká vláda stejně jako celá Evropská unie obsazení Krymu Ruskem neuznává.

Členové stálé delegace do Parlamentního shromáždění NATO cestovali na Rose-Rothův seminář. Cestu schválil v půlce června sněmovní organizační výbor. Kromě Šarapatky vycestovali sociální demokraté Antonín Seďa a Václav Klučka, Martin Sedlář (ANO) a Josef Nekl (KSČM).

Má prý zákaz vstupu

Poslanec Seďa sdělil, že věc ohledně Šarapatky řešil v neděli s českým velvyslancem Radkem Matulou a tajemnicí delegace Ivou Masaříkovou. „Podle mých informací má do roku 2018 zakázaný pobyt na Ukrajině z bezpečnostních důvodů. Z jakých, to nemusí ukrajinské orgány zveřejňovat,” uvedl Seďa. Po návratu se chce na tento problém zeptat ministerstva zahraničí.

Loni v lednu ukrajinská diplomacie podle místních médií protestovala proti soukromé cestě komunistických poslanců Zdeňka Ondráčka a Stanislava Mackovíka do oblasti Doněcku, který kontrolují separatističtí povstalci. Letos dostal pětiletý zákaz vstupu na ukrajinské území poslanec hnutí Svoboda a přímá demokracie Jaroslav Holík, protože se zúčastnil oslav třetího výročí obsazení Krymu Ruskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám