Hlavní obsah

České gripeny jsou v nevyhovujících hangárech

ČÁSLAV

S letouny JAS-39 Gripen mají na základně v Čáslavi nečekaný problém. Hangáry, ve kterých jsou stroje švédské výroby umístěny, nesplňují nejnovější bezpečnostní protipožární požadavky NATO. Podle mluvčího čáslavské základny by měly být nové hangáry k dispozici pilotům gripenů za tři roky.

Článek

"Stávající úkryty jsou z 50. a 60. let, nyní již jsou jiné technologie, protipožární rozvody a nádrže," sdělil mluvčí.

Armáda před příletem 12 jednomístných a dvou dvoumístných strojů, jejichž desetiletý pronájem bude stát Českou republiku téměř 20 miliard korun, staré hangáry přestavěla.

Podle mluvčího základny jsou upraveny na bezpečnostní stupeň tajný a navíc do nich technici namontovali zařízení na odvlhčení a udržení stálé teploty. Na rozdíl od dob, kdy byly v Čáslavi umístěny stroje ruské výroby MiG-21, má nyní základna také čtyři nová stání na opravu letounů. Stíhačky se revizi musí podrobit vždy po nalétání určitého počtu hodin.

Na nové hangáry hodlá ministerstvo obrany věnovat 238 miliónů korun. Projektová dokumentace je již hotová, základna už má i stavební povolení. V lednu by mělo být vyhlášeno výběrové řízení na firmu, která úkryty postaví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám