Hlavní obsah

Česká televize bude od příštího roku bez hlasatelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká televize se rozhodla odstoupit od letité praxe, že pořady uvádějí hlasatelé. Na obrazovkách obou programů se budou objevovat jen do konce roku. Uvedl to v pátek mluvčí České televize Martin Krafl.

Článek

Hlasatele nahradí upoutávky na pořady a spoty na koprodukční filmy. V stejném čase se podle něj podaří nabídnout divákům více informací a lépe je zacílit, tvrdí Krafl. Podoba vysílání České televize se tak přiblíží soukromým stanicím, která funkci hlasatele nevyužívají.

Česká televize o zrušení hlasatelů uvažovala několik let. Zvažovala více variant, vedle úplného zrušení funkce hlasatelů i možnost, že by se na uváděli jen večerní pořady. Od letoška byly omezeny vstupy hlasatelů v dopoledním a odpoledním vysílání, aniž by to podle sdělení ČT vyvolalo negativní reakce.

Už od roku 1998 devět hlasatelů pracuje na externí smlouvy. V poslední době začala také televize některé upoutávky na pořady předtáčet a hlasatelům zkrátila pracovní dobu.

Přibývá diváků, kteří se obejdou bez hlasatelů

V tiskovém prohlášení Martin Krafl zdůvodnil rozhodnutí České televize: "Vychází ze zkušeností ostatních veřejnoprávních vysílatelů v Evropě i z průzkumu diváckého zájmu o hlasatele, pravidelně prováděného Výzkumem programu a auditoria ČT. Pro 46 % diváků je přijatelné, aby byly pořady uváděny pouze obrazem či zvukem. Během posledních let vzrostl souhlas diváků s touto prezentací o 14 %."

Jestliže v roce 2002 by absence hlasatelů nevadila jen 31,6 procentům diváků, koncem loňského roku jejich počet vrostl na 42 procent. 

Ze výzkumu plyne, že zejména mladší diváci hlasatele, kteří se na obrazovce objevovali od zahájení vysílání v roce 1953, postrádat nebudou, obešlo by se bez nich 62 procent mladších diváků.

Schopnosti některých hlasatelů však míní Česká televize využívat v jiných rolích. Petr Lesák působí v pořadu Vypadáš skvěle, Martina Vrbová moderuje pořad Sama doma a Jiří Ptáčník dabuje.

V prohlášení ovšem není jasné, zda zrušení hlasatelů bude mít také nějaký ekonomický přínos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám