Hlavní obsah

Česká spořitelna by mohla přijít o účty k sKartám, byly by dobrovolné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Držitelé sKaret, které mají sloužit příjemcům sociálních dávek, by v budoucnu nemuseli mít účet u České spořitelny, která je provozovatelem systému. Lidé by si mohli vybrat, zda chtějí peníze převést poštou, na vlastní účet nebo na konto u spořitelny provázané s sKartou. Vyplývá to z návrhu tezí pro chystané změny zákonů, který získala ČTK.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS), ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) a generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka (uprostřed) na tiskové konferenci výsledky jednání o změnách v systému sKaret

Článek

"Z důvodu dobrovolnosti volby výplaty dávek se navrhuje stanovit, že výplata prostřednictvím účtu k sKartě je jedním ze způsobů. V případě, že příjemce zvolí výplatu přímo na jím určený účet nebo poukázkou, účet k sKartě se pro tuto osobu nezřizuje," uvádí se v jedné z tezí. Lidé, kteří sKartu už převzali a mají k ní účet u spořitelny, by pak od něj mohli kdykoliv odstoupit a zvolit si jinou výplatu.

Na změně pravidel u kritizovaných sKaret se dohodl loni v prosinci premiér Petr Nečas (ODS) a ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) s vedením České spořitelny. Předseda vlády uvedl, že používání karet bude dobrovolné, povinně mají sloužit jen jako průkazky. Ministerstvo podle toho začalo pracovat na změně zákonů, nová úprava má zohlednit i výhrady ombudsmana a Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Přes účty protékají miliardy

Podle nynějšího zákona se dávky příjemcům vyplácejí prostřednictvím sKarty, ke které spořitelna vždy vede účet. Kritikům vadilo třeba to, že lidé tak musí mít povinně spořitelní konto, i když ho nechtějí a už mají jinde své vlastní. Na něj si proto mnozí nechávali přes účet k sKartě jen dávky přeposílat.

Úřady práce předaly do 1. února podle svého mluvčího Jiřího Reichla 218 880 běžných sKaret, odmítlo je 1213 klientů. Kartu převzalo i 14 985 postižených, nechtělo ji 167. Zatím se přes sociální karty a jejich účty vyplatilo 515 741 dávek za víc než 3,09 miliardy korun.

Sociální karty jsou projekt, který odstartoval za exministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Ministerstvo uzavřelo s Českou spořitelnou na systém smlouvu na 12 let loni v lednu.

Kontrakt podepsal Drábkův někdejší náměstek Vladimír Šiška, kterého loni policie obvinila z podplácení při jedné ze zakázek.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministerstvo práce dostane pokutu za sKarty

Ministerstvo práce a sociálních věcí dostane od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) pokutu. Úřad ji uloží na základě výsledků kontroly, kterou na...

Výběr článků

Načítám