Hlavní obsah

Češi pijí jako duhy, každý ročně už 10,4 litru lihu

– PRAHA
Právo, Jiří Vavroň

Přestože v průměrném množství vypitého alkoholu na osobu nepatří České republice světové prvenství, spotřeba alkoholických nápojů prudce roste. Od roku 2000 do roku 2007, tedy za osm let, vzrostla jejich spotřeba po přepočtu na čistý líh v průměru o půl litru na 10,4 litru na osobu včetně nemluvňat za rok.

Foto: archív, Právo

Češi považují konzumaci alkoholu především za společenskou záležitost.

Článek

Největšími "pijany“ v členských zemích Evropské unie podle posledních statistik Eurostatu jsou Lucemburčané, kteří vypijí 17 litrů čistého alkoholu na osobu starší 15 let za rok. Na druhém místě jsou Irové a Portugalci se 16,6 litru, následují Češi s průměrnou spotřebou 15 litrů. Nejmenší spotřebu alkoholu mají naopak Švédové (6,6 litru), Kypřané (5,5) a Malťané (4,6 litru).

Jednou týdně pije polovina Čechů

Nejméně jednou týdně pije nějaký alkoholický nápoj téměř polovina dospělých Čechů (48 procent). V západní Evropě v průměru ale jen 45,5 procenta dospělých občanů.

Denně pije alkohol sedm procent občanů Česka (14 procent mužů a jedno procento žen). Vícekrát než jednou týdně konzumuje alkohol 21 procent občanů a jednou týdně pětina dospělých.

Méně než jednou za týden holduje alkoholu 31 procent Čechů. Trvale abstinuje 21 procent české populace. Vyplývá to z průzkumu společnosti Gfk Custom Research.

Pro srovnání v západní Evropě pije v průměru denně 8,5 procenta dospělých občanů, vícekrát za týden 17 procent, jednou týdně 20 procent lidí, méně než jednou týdně 22,5 procenta a trvale abstinuje 32 procent dospělé populace.

Abstinentů je tedy v západní Evropě v procentuálním srovnání více než abstinujících Čechů.

Vítězí pivo

Češi podle průzkumu považují konzumaci alkoholu především za společenskou záležitost, většina z nich věří, že v důsledku konzumace alkoholu jsou přátelštější.

Mezi alkoholické nápoje tradičně v žebříčku obliby vítězí pivo nad vínem. Pivo preferuje 78 procent mužů a 13 procent žen. Destiláty upřednostňují pouze 4 procenta konzumentů alkoholu. Koktejly a míchané nápoje pijí především ženy (14 %) a mladí lidé do 29 let.

Češi rádi pijí zejména pivo, ale v mezinárodním srovnání toho příliš nesnesou, alespoň podle průzkumu Gfk. Vypít pět piv nebo pět sklenic vína či tvrdého alkoholu se totiž neobává pouze 19 procent pravidelných českých konzumentů alkoholu, protože jsou přesvědčeni, že by si i po tomto množství udrželi nad sebou kontrolu.

Nejvíce alkoholu odolávají Nizozemci (27 procent těch, kteří konzumují denně alkohol) a Poláci a Rusové (26 % pravidelných pijáků).

Současně se ale podle průzkumu třetina pijáků (33 %) obává, že se konzumace alkoholu negativně projeví na jejich financích, poznamená negativně osobní vztahy (17 procent), práci (19 procent) či jim podlomí zdraví (28 procent dotázaných). 

Více o pití alkoholu, jeho následcích či boji s kocovinou se dočtete na straně 8 silvestrovského vydání deníku Právo.

Anketa

Jak často pijete alkohol?
Denně
14,1 %
Několikrát týdně
30,9 %
Několikrát měsíčně
25,1 %
Párkrát do roka
21,8 %
Zcela abstinuji
8,1 %
Celkem hlasovalo 11072 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám