Hlavní obsah

Češi o smír nestojí, raději se soudí

Právo, Kateřina Severová

Dva roky trvala partnerská krize mladých manželů. Už se ani nezdravili a hádky byly na denním pořádku. Rozvodové papíry mířily k soudu. Nakonec ale vše dopadlo jinak. Manželé navštívili mediátora a po pár hodinách odcházeli ruku v ruce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ačkoli je usmiřování za pomoci profesionálů ve světě už mnoho let zavedenou praxí, Češi se zatím k mediátorům ve velkém nehrnou. Řešit se tak přitom dají nejen rodinné konflikty, ale i sousedské nebo obchodní spory.

Soudní tahanice v takových případech můžou trvat roky a přijít na desetitisíce korun, mediace naproti tomu obvykle končí dohodou během několika hodin a finanční náklady jsou několikanásobně menší.

Nezávislá osoba

„Zájem lidí není tak velký, jako je tomu jinde ve světě. Důvodem je mimo jiné i malá informovanost o tom, co mediace je a jak funguje,“ uvádí jednu z příčin malého zájmu Čechů o řešení sporů mimo soudní síň Elena Mešková, předsedkyně Asociace mediátorů ČR.

Podle ní přitom může být mediace jednoduchým řešením i velmi složitých případů, kdy jsou protistrany doslova na kordy. Základem mediace je, že do sporu znesvářených stran vstoupí nezávislá osoba, kterou je mediátor, a jako prostředník pomáhá najít společný kompromis.

Češi jsou stále zvyklí na autoritativní rozhodnutí soudu.
mediatorka

Úspěšnost uzavření dohody je přitom podle statistik až sedmdesátiprocentní. Práce mediátora je přitom mnohdy psychicky náročná. Jednání bývají plná emocí. „Pracuji s lidmi, kteří jsou většinou plní vzteku, hněvu nebo rozhořčení, ani pláč není výjimkou,“ říká advokátka a zapsaná mediátorka Kateřina Švajcrová, která se věnuje mediaci již šest let.

Na kontě má desítky případů. Aby v řešení sporů obstála, musí znát i základy psychologie. „Používám řadu mediačních technik, například zrcadlení, kdy klientovi dávám najevo, že rozumím jeho emocím. Důležité jsou i neverbální projevy. Vždy ale musím zůstat nestranná. Důležité je, aby měl mediátor respekt a důvěru,“ vysvětluje Švajcrová.

Vázáni mlčenlivostí

V její kanceláři u kulatého stolu se už vystřídaly jak manželské dvojice, jejichž hádky se táhly roky, tak i šéfové firem, které se dohadovaly o miliónové částky.

„Měla jsem tu manžele, kteří na sebe podávali trestní oznámení, podváděli se. Krize trvala několik let, ale nakonec se nám podařilo během několika hodin dojít k dohodě. Partneři si stanovili, že budou společně trávit čas a rozdělí si povinnosti. Nakonec odcházeli ruku v ruce,“ uvádí mediátorka.

Konkrétnější být nechce a ani nemůže, protože ji váže povinnost mlčenlivosti. Sama připouští, že lidé si zatím k mediaci a mediátorům ještě cestu příliš nenacházejí.

„Češi jsou stále zvyklí na autoritativní rozhodnutí soudu. Když ale jdou strany k soudu, většinou to nevede k jejich smíření, ale výsledek je spíše opačný a jejich vztah to naruší navždy. V mediaci je ale snaha dát protistrany dohromady, aby spolu komunikovaly,“ podotýká Švajcrová s tím, že tento způsob řešení sporů může sporné strany zachránit od úhrady soudních poplatků a dalších nákladů, řeší-li věc soud. A ty často dosahují desetitisícových částek.

Dohoda za dvě hodiny

Hodinová taxa mediátora se přitom pohybuje od patnácti set do čtyř tisíc a uzavření dohody může zabrat jen pár hodin. Soudní tahanice však většinou trvají několik let. „Nejrychleji se mi podařilo dojít k dohodě během dvou hodin,“ doplňuje Švajcrová.

Mediace funguje v ČR řadu let, ale zákonné úpravy se dočkala až v roce 2012. Do právního řádu tak přinesla novou profesi v podobě zapsaného mediátora. Ten, aby mohl být zapsán v seznamu, který je veden u ministerstva spravedlnosti, musí mít vysokoškolský titul a složit písemnou i ústní státní zkoušku z mediace. Její součástí jsou znalosti z oblasti práva, psychologie i sociologie.

Mediátorovi, který je veden v seznamu, může přidělit řešení určitého sporu i soud. V současné době tento seznam obsahuje kolem dvou set mediátorů.

Anketa

Pokusili byste v případě vážného sporu s protistranou místo soudu nejprve domluvit?
Ano
91,8 %
Ne
8,2 %
Celkem hlasovalo 976 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám