Hlavní obsah

Češi jsou přesvědčeni, že země předsednictví EU zvládá

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi vnímají půlroční předsednictví své země Radě Evropské unie celkem pozitivně. Vyplývá to ze dvou nezávisle na sobě provedených průzkumů CVVM a společnosti Factum Invenio, které byly v úterý zveřejněny.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Mirek Topolánek před logem českého předsednictví.

Článek

Oba průzkumy se shodují v tom, že zhruba dvě třetiny Čechů hodnotí dosavadní průběh našeho předsednictví pozitivně, a vyplývá z nich, že si při něm Česká republika vede dobře.

Předsednictví se na svém počátku muselo potýkat s řešením dvou zásadních krizí. První z nich bylo jednání českých představitelů o obnovení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu do střední a jižní Evropy. Výsledek kyvadlové diplomacie premiéra Mirka Topolánka hodnotilo podle STEM pozitivně 77 procent lidí.

O poznání méně kladně se lidé ve stejném průzkumu postavili k řešení izraelsko-palestinského konfliktu v pásmu Gazy. Roli českých představitelů v tomto případě pozitivně hodnotilo 37 procent Čechů.

Téměř polovina lidí pozitivně hodnotí vystoupení premiéra před poslanci Evropského parlamentu a většina respondentů vnímá kladně i organizační zajištění akcí EU, které se v tuzemsku konají.

Obecně české předsednictví pozitivněji vnímají mladí lidé, stoupenci stran vládní koalice, Pražané a občané s vyššími příjmy a vzděláním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám