Hlavní obsah

Černý: Léky z ciziny neblokujeme

Právo, špf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klinická skupina ministerstva zdravotnictví o víkendu odmítla kritiku premiéra Andreje Babiše (ANO), že brzdí dodávky většího množství léků proti covidu-19 ze zahraničí.

Foto: ČTK

Vladimír Černý na tiskové konferenci 23. února 2021

Článek

Do Česka minulý týden dorazilo prvních pět set dávek léku Bamlanivimab, který má předcházet možnému zhoršení stavu u nakažených. Podle premiéra mělo ministerstvo možnost objednat dávek více. „Mě dost mrzí, že klinická skupina ministerstva zdravotnictví se k těmto lékům staví velice rezervovaně. Indikace byly velice zúžené. Je to chyba,“ řekl Babiš v pátek.

Podle šéfa klinické skupiny a náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Černého dostane Česko jiné, účinnější léky. „Odmítnutí závazku dalšího množství dodávek bamlanivimabu bylo založeno na informaci, že bude možno pro Česko získat přípravek REGN-COV2, jehož dosavadní výsledky stran účinnosti jsou příznivější ve srovnání se samotným bamlanivimabem,“ reagoval Černý pro Právo.

Babiš kritizuje Blatného úřad, podle premiéra blokuje zahraniční léky na covid

Koronavirus

Lék REGN-COV2 od společnosti Regeneron už dříve doporučil pro léčbu pacientů s covidem19 Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). V minulých dnech přidala doporučení i Evropská léková agentura (EMA). Využít by se mohl u pacientů, kteří nepotřebují podporu dýchání a hrozí u nich riziko těžkého průběhu nemoci. Do Česka by v příštích týdnech měly dorazit první čtyři tisíce dávek, do konce roku jich má Česko přislíbeno 20 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám