Hlavní obsah

Černovický potok v Tučapech dosáhl třetího stupně povodňové aktivity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černovický potok v Tučapech na Táborsku dosáhl v neděli dopoledne třetího stupně povodňové aktivity. Hladina tam po sobotní večerní bouřce stoupla o téměř půldruhého metru. Nyní dosahuje 182 centimetrů. Zvýšení hladiny potoka by však nemělo představovat nic zásadního pro další toky a voda by měla postupně klesat.

Černovický potok v Tučapech dosáhl třetího stupně povodňové aktivityVideo: PF, Novinky

 
Článek

„Jedná se o stav, kdy při bouřce spadlo v krátkém časovém úseku velké množství vody a další stekla z polí a luk. Nicméně tato situace se nijak zásadně neprojeví na stavu hladin na větších řekách. Voda zase rychle odteče,“ uvedla Kateřina Štěrbová z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

Dodala, že Tučapy leží v lokalitě, kde byla sobotní bouřka intenzivní a napršelo tam hodně vody. Druhý povodňový stupeň v noci na neděli také chvíli platil na Blanici, kde se však ráno hladina vrátila do normálu.

Štěrbová dále uvedla, že v neděli by řeky už neměly stoupat. I když meteorologové na jihu Čech předpokládají častý výskyt přeháněk, které se v pondělí mohou postupně změnit v trvalý déšť.

„Nevylučujeme proto, že v noci na úterý mohou někde v oblasti Šumavy řeky vystoupat na první stupeň povodňové aktivity. Ale informaci teprve budeme upřesňovat podle vývoje,“ dodala.

OBRAZEM: Hasiči měli kvůli silným bouřkám náročnou noc

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám