Hlavní obsah

Černochové by nevadilo, kdyby mír na Ukrajině zprostředkovala Čína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryni obrany Janě Černochové (ODS) by nevadilo, kdyby konec bojů na Ukrajině zprostředkovala Čína. Za klíčové považuje, aby konflikt skončil co nejdříve, řekla Otázkách Václava Moravce na České televizi. Bývalý ministr a nynější šéf sněmovního výboru pro obranu Lubomír Metnar (ANO) uvedl, že považuje dosavadní mírové iniciativy za liché, a jinou než čínskou proto nyní nevidí.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Jana Černochová během pietního akce ke Dni válečných veteránů

Článek

Černochová se obává, že se boje po ruské invazi na Ukrajině nechýlí ke konci. „NATO dělá vše pro to, aby situace kolem Ruska, které způsobilo na Ukrajině válku, dál neeskalovala,“ řekla.

Aliance se podle ní nechce nechat do konfliktu zatahovat, posílání zbraní a humanitární pomoci na Ukrajinu pokládá za logické. Metnar uvedl, že válka na Ukrajině je nyní opotřebovávací a jde o souboj logistiky.

Za důležité Černochová považuje i nevyhýbat se diplomatickému jednání. „Je jedno, jestli moderátorem bude Západ, nebo země, které mohou mít blízko k Rusku,“ uvedla.

Lukašenko mluví o rozmístění jaderných zbraních tvrději než Putin

Zahraniční

Je tak podle ní důležité, aby se našel stát, který bude mít dostatečný respekt i u Ruska. „Celý svět musí udělat vše pro to, aby ty hrůzy co nejdřív skončily. Pokud se najde někdo, kdo toho bude schopen, tak mu zatleskám. Bude mi jedno, pokud to bude Čína,“ dodala.

Čína představila v druhé polovině února dvanáctibodový mírový plán, který rozvíjí dlouhodobě známá čínská stanoviska, včetně odkazu na nutnost zaručit „svrchovanost, nezávislost a územní celistvost všech zemí“. Také vybízí k ukončení „mentality studené války“.

Použití taktické jaderné zbraně by Česko neohrozilo

Černochová se také vyjádřila k případnému použití taktických jaderných zbraní na Ukrajině ze strany Ruska. „Pokud by Rusko nebo Bělorusko na Ukrajině použily taktické jaderné zbraně, riziko pro Česko by bylo prakticky nulové,“ řekla.

A doplnila:„Pokud by se něco takového stalo, občané ČR nebudou žádným způsobem ohroženi.

Česká republika pak podle ní také nezvažuje umístění jaderných zbraní na svém území.

Rusko rozmístí jaderné zbraně v Bělorusku i přes nevoli Západu. Putin vše vysvětlil, řekl Peskov

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám