Hlavní obsah

Černochová mění šéfa zpravodajců, za Berouna přijde člověk zevnitř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v úterý na výboru pro obranu představí poslancům nového šéfa Vojenského zpravodajství, který by měl nahradit deset let sloužícího Jana Berouna. Podle dvou zdrojů Novinek by to měl být Petr Bartovský, který nyní pracuje jako šéf kontrarozvědky Vojenského zpravodajství, tedy Berounův podřízený.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun (vlevo) a ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka

Článek

Bartovský má dlouholeté zkušenosti s vojenským zpravodajstvím a účastnil se řady zahraničních misí.

Černochová o výměně v čele tajné služby přemýšlí už delší dobu, ale hledala vhodného kandidáta, který by byl přijatelný jak pro koaliční partnery, tak pro zpravodajskou komunitu. A Bartovský jako člověk zevnitř služby takovým vhodným člověk je.

Dvaašedesátiletý Beroun nastoupil do Vojenského zpravodajství v roce 2014, kdy si ho vybral ministr obrany za ANO Martin Stropnický. Beroun, který dříve pracoval pro civilní rozvědku - Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), neměl tehdy jednoduchou pozici, protože přišel zvenku, a navíc bylo Vojenské zpravodajství rozvrácené po aféře zneužívání služby bývalou milenkou a současnou manželkou premiéra Petra Nečase Janou Nagyovou (Nečasovou).

Otázka je, kam Beroun zamíří, podle informací Novinek odmítl místo na některé české ambasádě. Podle serveru Neovlivní by mohl pracovat pro státní energetický podnik ČEZ.

Černochová se s Válkem popichovali na kongresu ODS

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám