Hlavní obsah

Černochová bude žádat o dalších 700 milionů na vojenskou pomoc Ukrajině

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) hodlá v příštích týdnech požádat vládu o uvolnění dalších peněz na vojenskou pomoc Ukrajině. Mělo by jít o částku okolo 600 až 700 milionů korun, řekla v neděli v České televizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně obrany Jana Černochová

Článek

„Podstatné je, aby pomoc byla kontinuální. Česká republika patří mezi země, které pomáhají dlouhodobě. Na jednání vlády mám připraven další vojenský materiál v objemu kolem 600 až 700 milionů korun,“ řekla Černochová.

Česká republika patří od začátku ruské invaze na Ukrajinu mezi největší podporovatele napadené země. Doposud Česko poskytlo Ukrajině zbraně, včetně těžké techniky, jako jsou tanky či vrtulníky, a vojenský materiál za více než 3,5 miliardy korun.

Připomněla, že ministerstvo obrany také spolupracuje s ukrajinským velvyslanectvím v Praze na nákupu zbraní a vojenské techniky za peníze, které lidé posílají ambasádě na bankovní účet. Velvyslanectví takto zatím získalo zhruba 1,2 miliardy korun.

Navzdory slibům Německo neposkytlo Ukrajině téměř žádné zbraně, píše Die Welt

Evropa

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj před pár dny opět požádal západní země, aby dodaly další zbraně.

„Potřebujeme zbraně, které by pomohly nejen zastavit ruský útok, ale také osvobozovat okupovaná území. Potřebujeme tanky, obrněné vozy. Také raketomety, které by mohly střílet na 60 až 90 kilometrů, abychom mohli z bezpečné vzdálenosti útočit na ruské pozice,“ přiblížil v neděli ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis.

Ukrajina podle něj nicméně potřebuje také další leteckou techniku i systémy protiletecké ochrany.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám