Hlavní obsah

Ceny energií nejsou nízké, konstatoval Fiala po schůzce s dodavateli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny energií nejsou v České republice nízké, nehrozí ale skokové nárůsty. Po jednání s dodavateli energií to řekl premiér Petr Fiala (ODS). S dodavateli přitom ve čtvrtek primárně řešil statistiky, podle kterých se v České republice ceny plynu meziročně zvýšily nejvíce v Evropské unii.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Petr Fiala (vpravo), ředitel Innogy Tomáš Varcop (vlevo) a prezident ČSÚ Marek Rojíček

Článek

Celou tiskovou konferenci věnoval premiér Fiala údajně vadným statistikám. K vysokým cenám energií, které lidi trápí, se dostal až v samém závěru, a to na novinářský dotaz.

„Nemohu říct, že ceny energií jsou nízké, nejsou. Nehrozí nám ale skokové nárůsty, kterým jsme museli čelit v srpnu a září loňského roku,“ prohlásil po jednání s dodavateli premiér.

Konstatoval dále, že ceny klesají, na což mají vliv evropská opatření, jako jsou společné nákupy plynu či shánění alternativních dodavatelů. Realitou také podle něj je, že dodavatelé nabízejí ceny energií výrazně pod vládou schválenými stropy. „Je důležité, že ceny klesají,“ zdůraznil.

Tomu však příliš neodpovídají data Eurostatu, který v minulém týdnu uvedl, že se v České republice ceny plynu meziročně zvýšily nejvíce v Evropské unii.

Tato data však i podle dřívějších slov ministerského předsedy Fialy prý neodpovídají realitě, kvůli čemuž si právě ve čtvrtek pozval „na kobereček“ zástupce energetických firem, Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„Svolal jsem toto jednání kvůli statistikám, ze kterých Česká republika nevyšla dobře. Byla potřeba se na to podívat tak, aby občané dostali informace, které jsou pravdivé,“ oznámil premiér.

Výsledkem jednání tak je, že energetické firmy budou Českému statistickému úřadu poskytovat podrobnější data. „Dospějeme k tomu, že se naši občané budou dozvídat realitu,“ prohlásil.

„Doposud nebyly totiž zveřejňovány ceny, které lidé mají, ale byly zveřejňovány ty, které platili nově příchozí. Nově budou reportována data o všech zákaznících,“ přiblížil generální ředitel skupiny ČEZ Daniel Beneš.

Po jednání šéf kabinetu také zopakoval, že se potvrdilo, že data, podle kterých se v České republice ceny plynu meziročně zvýšily nejvíce v Evropské unii, neodpovídají realitě.

„Ceny se týkají jednotek procent. Neodráží, co čeští občané platí,“ zdůraznil premiér.

Energie: Srovnání cen dodavatelů

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám