Hlavní obsah

Cena za Kubiceho život: tři milióny

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za vraždu šéfa policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho byl gang kolem bývalého vladního tajemníka Zdeňka Doležela a starosty Budišova na Třebíčsku Ladislava Péti ochoten zaplatit až tři milióny korun. Vyplývá to z reportáže, kterou ve středu odvysílala TV Nova.

Článek

"Řekli, že je to velké zvíře a takový člověk musí být dobře zaplacen," řekl reportérům pořadu Na vlastní oči muž, u kterého si Doležel likvidaci policejního důstojníka objednal. Nyní v kauze figuruje jako utajovaný svědek, protože celou dobu intenzivně spolupracoval s policií.

O přípravě vraždy Kubiceho se dozvěděli reportéři, když skupinu kolem Doležela a Péti tři čtvrtě roku sledovali a natáčeli skrytou kamerou. Spolupracovníkovi televize Aleši Vébrovi se přitom podařilo mezi ně proniknout a schůzky s jednotlivými "hráči", jak si mezi sebou říkali, natáčet na skrytou kameru.

Šéfem gangu byl dědeček Hříbeček

Ze záběrů přitom vyplývá, že korupce byla u gangu, jehož hlavou byl Péťa, familiárně přezdívaný jako dědeček Hříbeček, běžným pracovním postupem. Využívali k tomu přitom rozsáhlých kontaktů na nejrůznějších úřadech či ministerstvech.

Doleželův plán na Kubiceho likvidaci spočíval v několika fázích. Nejprve měl být Kubice zdiskreditován v médiích, obviněn Inspekcí ministra vnitra a postaven mimo službu.

"Teprve pak jsme na něj měli nastoupit," řekl televizi svědek s tím, že Kubice měl být zabit tak, aby to vypadalo, že pod tlakem okolností spáchal sebevraždu.

"Bylo nám naznačeno, že kdyby se oběsil, tak by to bylo dobré a že by to působilo věrohodně. Šlo o to, aby tam zůstalo co nejméně indicií o tom, že o sebevraždu nešlo," poznamenal slovensky hovořící muž.

Zároveň dodal, že za Kubiceho život byli ochotni zaplatit minimálně dva milióny korun, jednalo se ale prý i o třech miliónech.

"Zkomplikovalo se jim to ale s vývojem politické situace. Pokud by se totiž dostala do vlády zase ČSSD, tak by tam měl Doležel pravděpodobně své lidi, které by mohl ovlivňovat tak, aby tu kauzu dotáhli do takových rozměrů, kdy by ho inspekce odstíhala," řekl Nově s tím, že nejistá politická situace a průtahy při jednáních svým způsobem zachránily Kubicemu život

Podle informací Práva se však policie obává, že současné dění popisovanému plánu odpovídá. Nejdříve se totiž v médiích objevily kompromitující informace směrem ke Kubicemu a v úterý inspekce navrhla státnímu zástupci Kubiceho obvinění. Šéf ÚOOZ tak má nyní přidělenu ochranku a skrývá se. Kdo všechno za přípravou vraždy stál, nyní šetří speciální tým na policejním prezídiu, nikdo ale zatím v této souvislosti obviněn nebyl.

Řičáře si cenili jen na milión

Kubiceho likvidaci si Doležel objednal u stejných lidí, kterým předtím spolu s Péťou zadali "zakázku" na vydírání architekta Marka Řičáře. Ten na chystaný podvod s evropskými dotacemi na opravu budišovského zámku policii upozornil.

Péťa od architekta požadoval vydání kompletního účetnictví společnosti Bono Publico, jejímž byl Řičář zakladatelem a přes kterou měly peníze téct, bez účetních knih nemohl Péťa podvod úspěšně dokončit.

Pokud by gang donutil Řičáře účetnictví vydat bez použití násilí, inkasoval by od budišovského starosty 300 tisíc. "Pokud bychom násilí museli použít a třeba mu zlámat někajé končetiny nebo zkrátka poslat do nemocnice, tak to mělo být za 500 tisíc a pokud by bylo nutné zajít až ke krajnímu řešení, kdy by šlo o odstranění, byla by cena jeden milión korun," vysvětlil na nahrávce TV Nova spolupracovník policie a dodal, že od Péti měli pokyn získat účetnictví za každou cenu, jedno jakou cestou.

V určitý moment pak podle něj Péťa skupině sdělil, že po dobrém to nejde a je potřeba vstoupit do druhé fáze.

"Pan Péťa výslovně nařídil, abychom použili násilí a rozbili mu podle jeho slov papulu," dodal. Podle Novy dokonce starosta o 50 tisíc navýšil cenu. Muž, kterému Péťa špinavou práci zadal, ale místo toho architekta předal policii a starostovi přinesl účetnictví s tím, že Řičáře zbil.

Co zaznělo v pořadu Na vlastní oči

Ladislav Péťa o obviněné náměstyni ministra pro místní rozvoj Věře Jourové:

Paní Jourová nám s tím Bonem docela pomohla, protože do toho zapojila Třebíč. Třebíč má památku Unesca a tím jsme získali kladný body do hodnocení... Prostě my jsme s ní kámoši...

Zdeněk Doležel o vydírání architekta Marka Řičáře:

Jestli on s tim cukne teď, tak odtud neodejde. Skončí tady na Vysočině na věky věků.

Ladislav Péťa o Zdeňkovi Doleželovi:

Ten Zdeněk jako v tom Bono Publico... mam představu, že tam bude perspektivně zaměstnanej. Protože on je Meziříčák, já jsem Budišovák, jenže teď je to netaktické, aby se tam objevil, ale perspektivně ano, až se zapomene na pět českých tak to takhle je vymyšlený. My jsme byli domluveni takto a já za tím, co slíbim, stojim...

 Zdroj: pořad Na vlastní oči, TV Nova

Podvod tak mohl pokračovat dál, ale dny gangu už byly v té chvíli podle reportérů TV Nova sečteny, minulý týden celou skupinu policie pozatýkala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám