Hlavní obsah

Celníci: vzpurnou šperkařku jsme nekontrolovali, jen firmu, která jí dovezla korálky

Celmí správa se ohradila proti tvrzení podnikatelky Petry Fenclové, která tento týden uvedla, že ji kontrolovala celní správa bez jejího vědomí. Vyměřila jí doplacení daně ve výši 463 korun za přepravu zboží ze zahraničí. Celní správa ale tvrdí, že podnikatelku vůbec nekontrolovala. Řízení vedla s přepravní firmou Fedex, kterou šperkařka k dopravě zboží využila.

Foto: Celní správa

Akce Celní správy

Článek

„Našli nedoclenou částku týkající se dopravy zboží za rok 2013. Šlo o chybu celní deklarace přepravní firmy. Kontrola proběhla 22. 6. 2015, a to zcela bez mého vědomí,“ uvedla Fenclová.

Strana Svobodných, která na případ upozornila, zveřejnila i dokument – výzvu k daňovému řízení, kde informace o kontrole je a jméno Fenclové se tam vyskytuje. [dokument zde]

Celní správa se ohradila proti tomu, že by kontrolovala přímo Fenclovou nebo dokonce pracovala na politickou objednávku. Instituce spadá pod ministerstvo financí, které vede Andrej Babiš, proti němuž Fenclová vystupuje.

„Veškerý poštovní styk jde přes deklaranta, například přes Českou poštu, v tomto případě přes FedEx, který to předá k daňovému řízení,“ řekla Novinkám mluvčí celní správy Martina Kaňková. Podle mluvčí v tomto případě vyplynulo, že u zásilky korálků byla špatně vyměřena daň.

Podle Kaňkové probíhají podobných kontrol stovky ročně, často o ně žádá sám deklarant, aby si ověřil, že clo vypočetl správně.

Fenclová má v Domažlicích prodejnu klenotů a šperků. Na začátku června vystoupila v České televizi s kritikou na zavedení registračních pokladen. Druhý den se u ní objevila žena z domažlické sociáky a řekla jí, že má nařízeno ji v reakci na její vystoupení zkontrolovat. Úřad spadá pod ministryni práce Michaelu Marksovou. Ona i Babiš popřeli, že by s tím měli cokoli společného. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám