Hlavní obsah

Část Děčína je bez vody

DĚČÍN

Od úterního dodpoledne je 51 bytů v Děčíně bez vody. Majitel osmi domů, děčínský podnikatel Jan David Horsky již rok a půl odmítá uzavřít smlouvu o dodávkách vody s firmou Severočeské vodovody a kanalizace (SČVaK). Společnost proto přívod do objektů zastavila. Dodávat vodu bez smlouvy je proti zákonu, vysvětlila mluvčí firmy Iveta Kardianová.

Foto: Dělej co tě baví
Článek

Ve středu odpoledne se zástupci domů sejdou s právníkem města. "Nabízíme lidem, že jim pomůžeme s návrhem na předběžné opatření a žalobou na majitele domů," uvedla mluvčí radnice Romana Silvarová. Soud by mohl vodárnám nařídit, aby dodávky obnovily. 

Pokud by vodovody obnovily dodávky na základě soudního rozhodnutí, nehrozila by firmě pokuta za to, že jedná mimo zákon. "Soud může rozhodnout do osmi dnů od podání návrhu," řekl starosta Děčína Vladislav Raška.

Právní zástupkyně Horskeho Martina Blahoušková uvedla, že odpojením se chce majitel domoci pětimiliónového dluhu na nájemném. Smlouvu prý nepodepíše, dokud nebude mít jistotu, že obyvatelé domů začnou dluhy splácet. Lidé však tvrdí, že Horskemu nic nedluží.

Obyvatelé objektů by zároveň měli podat žalobu na Horskeho. Lidé však z něj mají strach. Řada z nich uvažuje o tom, že se odstěhuje. "Problémy s ním máme od té doby, co domy před čtyřmi lety koupil," řekla v úterý Jitka Pohořalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám