Hlavní obsah

Čápy zaskočila zima, v hlubokém sněhu marně hledají potravu

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle kalendáře je jaro už dva týdny, ale obyvatelé především Moravy a Slezska stále bojují s vytrvalým sněžením. Přívaly sněhu ale netrápí jen lidi. Těžký boj s nekončící zimou svádějí ptáci, pro které je v těchto dnech stále těžší najít potravu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

I tento čáp bude mít jistě problém s hledáním potravy. Ilustrační foto

Článek

V těžké situaci jsou především stěhovaví ptáci, kteří jsou po dlouhé cestě unavení a hrozí jim úhyn. Někteří čápi, kteří v těchto dnech přilétli na severní Moravu, se jen bezradně brodí hlubokým sněhem okolo hnízda, které loni na podzim opustili. Žáby a myši jsou ukryté pod sněhem, a tak možná jedinou nadějí jsou malé rybky v mělkých potůčcích.

„Lidé už nám volají a ptají se, jak jim mohou pomoci. Jedné paní chodil čáp po zahradě. Chtěla ho nakrmit,“ přiblížil Jan Kašinský ze Záchranné stanice v Bartošovicích na Novojičínsku.

Některé druhy jsou tady už delší dobu a budou na tom v tomhle počasí docela špatně.
Jan Kašinský

Jenže přikrmovat ptáky, kteří se živí masem nebo hmyzem, je v tomto počasí podle něj složité. „Podle veterinárního zákona se nesmí masné výrobky nebo maso pohazovat ven jako krmení. Ale pokud má někdo čápa na zahradě a dokáže mu kousek masa hodit do jeho blízkosti, tak by to snad vadit nemuselo. Je jedno jakého, i rybí, hlavně to maso musí být syrové, zdravé a libové,“ vysvětlil Kašinský, který radí takového čápa sledovat a případně kontaktovat odborníky.

Problém má také čapí pár, který je v Bartošovicích nucen přezimovat kvůli zranění o elektrické vedení už několikátou zimu.

„Loni i předloni mláďata měli, letos dokonce snesli vejce dříve, už 20. března. Hnízdo ale kvůli sněžení několikrát promoklo. Čápice se snažila hnízdo osušovat, už jsme jim i dvakrát měnili podestýlku, ale jak to se čtyřmi vejci v hnízdě dopadne, lze jen těžko odhadovat,“ řekl Kašinský.

Přilétly už i vlaštovky

Do Česka se vrátili také menší ptáci, kteří se živí polétavým hmyzem. První vlaštovky už byly spatřeny v okolí Písku, zpátky jsou už také drozdi, špačci, pěnkavy, konipasi či skřivani.

„Některé druhy jsou tady už delší dobu a budou na tom v tomhle počasí docela špatně. Těm druhům, které se živí i ovocem, lze například napíchnout na klacek jablko a zavěsit na větev. Určitě jím nepohrdnou,“ radí ekolog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám