Hlavní obsah

Bývalý šéf vojenské rozvědky Páleník na policii odmítl vypovídat

Právo, ČTK, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý ředitel vojenského zpravodajství Ondrej Páleník ve čtvrtek dopoledne dorazil na policii k výslechu v kauze někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase Jany Nagyové. Vypovídat odmítl, jen prohlásil, že postupoval v souladu se zákonem, a odmítl, že by ho Jana Nagyová úkolovala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generál Ondrej Páleník

Článek

Někdejší šéf vojenské tajné služby se podle detektivů podílel na nezákonném sledování bývalé manželky expremiéra Radky Nečasové. Obvinění odmítá.

Nezákonné sledování údajně zosnovala a usměrňovala Nagyová, jež se za bývalého předsedu vlády nedávno vdala. Představitelům vojenské tajné služby podle obvinění loni dala fotografii i adresu Nečasovy tehdejší ženy a na sledování se prý bez vědomí ministra obrany domluvila s generály Páleníkem a jeho nástupcem ve funkci Milanem Kovandou. Na trestné činnosti se údajně na její přání podílel i další zpravodajec Jan Pohůnek. Trojice kvůli tomu čelí obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Nešlo o sledování, hájí se aktéři

Podle Pohůnka, Páleníka i Kovandy nešlo o sledování, ale o obranu proti sledování, tudíž povolení ministra nebylo třeba. Zpravodajci prý měli za úkol zjistit, zda Nečasovu tehdejší manželku nesleduje někdo jiný. V té době prý disponovali indiciemi, že Nečasově rodině hrozí nebezpečí.

Kovandovi a Pohůnkovi žalobci v tomto týdnu také rozšířili obvinění o porušení povinnosti při správě cizího majetku. Pohůnek podle policie navedl Kovandu, aby proplatil 125 000 korun za neoprávněné březnové sledování dvou zaměstnanců Úřadu vlády, které si Nagyová objednala u vojenského zpravodajství, soukromé bezpečnostní agentuře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám