Hlavní obsah

Bývalý šéf Tatry Adams požaduje pět miliónů za trestní stíhání

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Někdejší generální ředitel kopřivnické automobilky Ronald Adams žádá po České republice odškodnění za nemajetkovou újmu, kterou mu mělo způsobit nezákonné trestní stíhání a zadržení kvůli podezření z korupce. Adamse obvinil tehdejší náměstek ministra obrany Martin Barták, hlavní obžalovaný v kauze nákupu tatrovek pro armádu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ronald Adams

Článek

Adams byl před rokem a půl zadržen brněnskými policisty a následně obviněn z podplácení. Podle obžaloby měl v roce 2009 nabídnout Bartákovi 20 miliónů za to, že armáda rozšíří zakázku o dodávku vozidel od Tatry. Soud ale Adamse loni obžaloby zprostil.

„Soudce výslovně konstatoval, že celá žaloba stála na nevěrohodných výpovědích svědků, kteří jsou sami trestně stíháni, a vyslovil pochybnost o tom, zda vůbec takto nepodložená žaloba měla být podána,“ zdůvodňuje svou žádost Adams v tiskové zprávě agentury Bison & Rose, která ho zastupuje. Dodal, že soud ani státní zástupce nebyli schopni přesně určit, čeho se měl vlastně dopustit.

Brněnský státní zástupce Jan Petrásek toto tvrzení odmítl. „Soud naopak v rámci odůvodnění zprošťujícího rozsudku konstatoval, že podání obžaloby bylo zcela důvodné a s ohledem na důkazní situaci před jejím podáním jsem jako dozorující státní zástupce nemohl postupovat jinak, než pana Adamse obžalovat,“ uvedl k věci Petrásek.

Případné odškodné dám na veřejné účely

Negativní vliv na osobní i profesní pověst, způsobený trestním stíháním, musí podle Adamse stát kompenzovat.

„O peníze mi doopravdy nejde,“ vysvětluje Adams. „Ať již získám odškodnění v jakékoli výši, do posledního haléře je poukážu na veřejně prospěšné účely. Rozdělím je mezi neziskové organizace, které se profesionálně věnují zvyšování transparentnosti a boji proti korupci ve státní správě,“ upřesnil.

Adams letos stanul před soudem jako svědek v kauze nákupu tatrovek pro českou armádu, v níž je Barták obžalován spolu se zbrojařem Michalem Smržem z pokusu o podvod. Adams u soudu uvedl, že mu Smrž v roce 2008 nabídl, že za sto miliónů korun pomůže s touto armádní zakázkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám