Hlavní obsah

Bývalá Hrabalova chata v Kersku je na prodej

Bývalá chata spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku na Nymbursku je na prodej. Inzerát na prodej nemovitosti se objevil na portálu Sreality.cz, prodávající požaduje za bývalé Hrabalovo útočiště 11,9 milionu korun.

Foto: Profimedia.cz

Hrabalova chata v Kersku (archivní foto)

Článek

Prodej chaty potvrdil také publicista Jan Řehounek. Bývalá Hrabalova chata patří podle Řehounka sousedům, kteří vlastní i vedlejší chatu.

„Ještě za Hrabalova života, v těch posledních letech, se sousedi, kteří tam mají chatu, o něj starali,” řekl Řehounek s tím, že v posledních letech byla chata spíše nevyužívaná.

Kersko není jen Bohumil Hrabal a cykloturistika

Tipy na výlety

Podle inzerátu má chata užitnou plochu 79 metrů čtverečních, pozemek je 3496 metrů čtverečních. Prodávající uvádí, že jde o investiční příležitost. Skutečnost, že jde o bývalou chatu Bohumila Hrabala, ale nezmiňuje.

Prodej chaty potvrdil také starosta Hradišťka-Kerska Vlastimil Šesták, obec podle něj o koupi neuvažuje. „Jedenáct milionů je náš roční rozpočet. Koupě by znamenala zastavit obec na čtyři až pět let,” řekl Šesták.

Portugalský prozaik António Lobo Antunes: Hrabal nebyl žádný opilec

Kultura

Obec Hradišťko, jíž je Kersko součástí, má asi 700 obyvatel. Hrabala kromě jeho chaty připomíná také naučná stezka, která má 13 stanovišť. Turisté se dozvědí informace o lese a životě v něm, o Bohumilu Hrabalovi a místech s ním spojených a další zajímavosti regionu. Sousedé z chatové osady Kersko byli Hrabalovi předlohou pro knihu Slavnosti sněženek, podle níž vznikl i stejnojmenný film režiséra Jiřího Menzela.

Reklama

Výběr článků

Načítám