Hlavní obsah

Byla to frajeřina, říká mladík o skoku, po kterém ochrnul

Právo, Adéla Šulíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unkovice
Aktualizováno

Jednadvacetiletý Pavel se šel před čtyřmi týdny s přítelkyní a několika kamarády koupat do rybníka v Unkovicích na Brněnsku. „Chtěli jsme se odpoledne opalovat a trochu si zaplavat,“ začíná vyprávět mladý muž. Do tamního rybníka podle svých slov skákal mnohokrát.

Foto: Adéla Šulíková, Právo

Jednadvacetiletý Pavel na nemocničním lůžku

Článek

Tentokrát se však chtěl vytáhnout před kamarády. Obyčejnou šipku umí každý, takže skočil jiným způsobem. „Byla to taková frajeřina. Při skoku jsem měl rozpažené ruce, říkáme tomu letadýlko,“ vzpomíná Pavel.

Ze skokanského můstku vysokého jeden a půl metru skočil po hlavě a v mělké vodě narazil do dna. „Pamatuju si, že jsem se vynořil a začal volat o pomoc. Kamarádi si ale v první chvíli mysleli, že si dělám srandu, protože jsem dřív takto vtipkoval,“ říká.

Podle vedoucího lékaře spinální jednotky Vladimíra Mužíka si Pavel při nárazu hlavou o dno poranil šestý krční obratel. „Při takovém nárazu působí na obratle celá váha těla a tím je bortí,“ vysvětluje. U Pavla došlo po nehodě k ochrnutí všech končetin. Hned po nehodě byl převezen do nemocnice a operován.

Čtyři týdny po nešťastné události už dokáže aspoň hýbat rukou. „Zatím ale nemůžu pohnout prsty,“ říká a opatrně zvedá levou ruku. Podle svého lékaře má velkou šanci do budoucna.

Mizerný průvodce alkohol

„Poranění míchy nebylo kompletní, takže může dojít k obnovení pohybové funkce a citlivosti končetin,“ sděluje Mužík. Pacient se drží optimistické prognózy lékařů. „Určitě budu bojovat, protože chci zase chodit,“ říká s nadějí. Hospitalizace a následná rehabilitace trvají u těchto pacientů přibližně rok a půl.

Šest případů podobných poranění páteře zaznamenali od dubna lékaři Fakultní nemocnice Brno. A jen Pavel jako jediný z šestice nebyl v době úrazu pod vlivem alkoholu. Podle primáře kliniky úrazové chirurgie Pavla Macha bylo více než osmdesát procent lidí s poraněním páteře v době nehody pod vlivem alkoholu či jiných omamných látek.

„V posledních týdnech jsem se setkal i s případem, kdy bylo zraněnému naměřeno 3,9 promile,“ říká Mach. Tak vysokou hladinu alkoholu v krvi způsobí například vypití třinácti desetistupňových piv nebo čtrnácti panáků tvrdého alkoholu.

„Říkal jsem si, že se mi to stát nemůže, ale může se to stát fakt každému,“ končí vyprávění Pavel a radí nikdy neskákat do vody po hlavě, dokonce i v případě, že člověk místo zná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám