Hlavní obsah

Buzková zvažuje žalobu kvůli internetu do škol

Novinky, Pavel Blažek, Zdeňka Látková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo školství zadalo právní analýzu, na základě které se rozhodne, zda podá trestní oznámení v souvislosti projektem Internet do škol. Výsledky šetření Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) totiž prokázaly, že při vybavování škol počítači a jejich připojování na internet bylo nehospodárně investováno nejméně 884 miliónů korun.

Foto: Jan Kaše

Podvodní mina Mark 17

Článek

 "Před několika dny jsem obdržela výsledek šetření NKÚ a zpráva jednoznačně ukázala, co bylo mnohokrát řečeno, a to i z mé strany, že totiž v rámci projektu bylo značné množství finančních prostředků použito nehospodárně," řekla Právu ministryně školství Petra Buzková.

Ministerstvo podle Buzkové zadalo nezávislé advokátní kanceláři vypracování právní analýzy, která řekne, zda ministerstvo má oznamovací povinnost. Ta vzniká při vážném podezření z trestného činu. "Pakliže právníci dospějí k závěru, že ano, podáme trestní oznámení na neznámého pachatele," zdůraznila ministryně. Jak již dříve Právo uvedlo, podání trestního oznámení zvažují i právníci NKÚ, kteří nyní analyzují závěry šetření. Jak v pátek řekla Právu mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová, Úřad odhalování korupce kauzu Internet do škol nevyšetřuje. "Nedostal zatím žádný podnět," upřesnila mluvčí.

Z kontroly NKÚ vyplývá, že ministerstvo nehospodárně využilo minimálně 884 miliónů korun, že porušilo zákon o rozpočtových pravidlech a uzavíralo pro stát nevýhodné smlouvy. Platilo i za práci, která nebyla odvedena a nekontrolovalo, jak jsou smlouvy naplňovány. Způsob, jakým jsou školy vybavovány počítači a připojovány na internet, od počátku ostře kritizovali učitelé, odborníci i politici.

Hlavním terčem kritiky byla největší zakázka v projektu, kterou získalo konsorcium AutoCont OnLine a Český Telecom ve výběrovém řízení, a způsob, jakým školy počítači vybavovalo. Členové konsorcia se však proti této kritice ohradili a tvrdí, že firmy postupovaly podle zadání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám