Hlavní obsah

Buzková stávku neodvrátila

Novinky, Zdeňka Látková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stávku učitelů plánovanou na 1. září už nic nemůže odvrátit. Ministryně školství Petra Buzková ve čtvrtek potvrdila, že vyčerpala všechny možnosti a nemůže učitelům slíbit víc peněz, než kolik zatím nabízí vláda.

Foto: Stanislava Dvořáková

Jako rolničky zněl stromeček se zvonečky z malované keramiky s uvnitř umístěným korálkem.

Článek

Na závěr Žofínského fóra v Praze, kde odpovídala na dotazy pedagogů, ředitelů škol i odborářů, řekla: "Stávka je směřována k tomu, aby byly navýšeny finanční prostředky na 13. a 14. platy, ale tento požadavek odborů nemohu splnit, to je na úvaze vlády. Vyčerpala jsem všechny možnosti a jsem ráda, že se podařilo odvrátit stávku třídenní, která se posléze změnila na stávku jednodenní."

Buzková: Vyjednala jsem maximum

Buzková je podle svých slov přesvědčena, že pro učitele vyjednala maximum možného. Jak poznamenala, je připravena jednat do poslední chvíle, pokud by ji k tomu odbory vyzvaly. "Ale já v tuto chvíli nemám co nabídnout," dodala. Konstatovala, že sice není s platy učitelů spokojena, ale že dělá, co může. S novou platovou tabulkou, kterou pro příští rok schválila vláda, se podle ministryně 80 procent učitelů základních škol dostane z dnešní 9. do 12. třídy, stejný počet učitelů středních škol se přesune z 10. do 12. třídy. Tarifní plat kantora ZŠ po 23 letech se tak má zvýšit ze současných 14 030 korun na 16 920 korun. U pedagoga SŠ se stejnou praxí by to bylo z 15 570 korun na 16 920 korun.

Buzková připustila, že 13. a 14. platy, nad nimiž teď visí otazník, mohou do značné míry ovlivnit celoroční příjem pedagogů. "Ale i když je učitelé nedostanou, na rozdíl od velké skupiny ostatních pracovníků rozpočtové sféry - například lidí na ministerstvech - jejich platy nepůjdou dolů, ale polepší si. Doufám, že nepokoje pedagogů nakonec nezpůsobí, že plánovaná šestnáctitřídní tabulka nebude vůbec zavedena," vzkázala ministryně učitelům připraveným na rebelii.

Školy neinformují rodiče včas

Šéf školských odborů František Dobšík, který se na fórum také dostavil a s Buzkovou mluvil, poté informoval, že kvůli stávce bude v pondělí uzavřena víc než polovina základních a středních škol. "Půjde hlavně o velké základní školy a střední školy. Neúplná zařízení (jen s 1. stupněm), malotřídky a mateřinky stávku podpoří jen manifestačně," řekl. Dobšík přiznal, že se nepodařilo dodržet slib, který odboráři dali veřejnosti: že nejpozději ve středu 27. srpna ředitelé škol budou informovat zřizovatele škol, ale především rodiče, zda ta která škola bude kvůli stávce uzavřena.

Mnohde se učitelé ještě včera rozhodovali, a tak budou rodiče informovat nejdříve dnes a možná i později. Dobšík hájil odbory tím, že vše je důsledkem reformy veřejné správy. "Co škola, to právní subjekt. My jako centrála jim nemůžeme nařizovat, co mají dělat, můžeme dát jen doporučení," řekl Dobšík. Vyzval všechny učitele, kteří chtějí protestovat, aby se rozhodli co nejdříve a oznámili to ředitelům tak, aby "oni mohli nejpozději během pátečního dopoledne s konečnou platností již rodiče informovat, zda škola bude kvůli stávce uzavřená. Aby nebyl chaos a abychom nebyli obviněni z toho, že to zbytečně protahujeme."

Šéf Asociace základních škol Karel Bárta si podle svých slov nemyslí, že učitelé mají dostatečně vysoké platy - měli by mít tolik podle něj tolik peněz, aby nemuseli odpoledne či večer uklízet, roznášet noviny.či prodávat ponožky. Jeho asociace ale stávku nepodporuje. "Stávka by neměla být vedena jen za platy, ale i za podmínky ve školství, aby bylo dostatek prostředků na učební pomůcky, na psychology a speciální pedagogy. Jako ředitelé jsme se ale dohodli, že nebudeme učitelům v protestu bránit," řekl Bárta. Na základní škole v Trutnově, kde je ředitelem, někteří učitelé budou stávkovat, a jiní ne. Škola ale podle něj zůstane otevřená.

Reklama

Související témata:

Související články

Sobotka: stávce učitelů chybí důvod

Ministr financí Bohuslav Sobotka nevidí důvod pro plánovanou stávku učitelů. Řekl to v neděli Právu při návštěvě Havlíčkobrodska. "Domnívám se, že chystaná...

Stávka učitelů má být jen 1. září

Nikoliv tři dny, nebo týdny, ale den by měla trvat stávka učitelů kvůli platům plánovaná na 1. září. Svého záměru zorganizovat na školách protesty první školní...

Výběr článků

Načítám