Hlavní obsah

Buzková se v Budějovicích sejde se stávkujícími učiteli

Novinky, Jiří Falout, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

V pondělí se ministryně školství Petra Buzková v Českých Budějovicích po účasti na zahájení školního roku ve dvou školách odpoledne proti původnímu záměru sejde i s odboráři a stávkujícími učiteli.

Foto: archiv Robert Rohál

Slovenská herečka Lenka Barilíková - Spišáková.

Článek

Jednou ze škol, které navštíví, bude Gymnázium J. V. Jirsíka. Buzková měla na výběr jen ze tří gymnázií, ostatní budou stávkovat nebo jsou soukromá. Zatímco ve dvou nestávkujících gymnáziích o příchodu ministryně v pátek nic nevěděli, ředitel Gymnázia J. V. Jirsíka Bohuslav Cháb už věděl i čas návštěvy: "Má přijít kolem 11 hodiny," uvedl.

Na dotaz, zda si kvůli přítomnosti Buzkové nebudou stávkující učitelé v městě ukazovat na jeho sbor a školu prstem, ředitel odpověděl, že se jeho pedagogové rozhodli, jak rozhodli. "Nevidím ani důvod, proč bychom se měli stát terčem stávkujících učitelů," vysvětlil Cháb.

Stávka učitelů je prý nepřipravená

"Odborářští bosové nenašli cestu k obyčejným kantorům. Nikdo se nám nenamáhal vysvětlit, co se stávkou vyřeší. Problémů ve školství je více než dost a řešit se musí rozumnou cestou a ne nátlakem," podotkl ředitel.

Původně plánovanou demonstraci učitelů u příležitosti pondělní návštěvy ministryně školství Petry Buzkové v Českých Budějovicích vedení jihočeských školských odborů včera odvolalo. Zatím však není jasné, že se rozhodnutí podřídí všichni stávkující učitelé.

Protest v ulicích nebude

"Projednala jsem náš původní záměr s předsedou Františkem Dobšíkem a dohodli jsme se, že nakonec do ulic nepůjdeme. Navíc ministerstvo školství nabídlo budějovickým odborářům na pondělí schůzku s ministryní. Požadavkem je, aby termín a místo konání zůstalo utajeno. Ví o ní jen stávkující učitelé," uvedla předsedkyně jihočeské centrály Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství Eva Soukalová.

Právu se však podařilo zjistit, že jednání Buzkové s odboráři by se mělo uskutečnit ve 14 hodin na půdě českobudějovické Střední průmyslové školy stavební, která se sama ke stávce nepřipojila. To následně potvrdil její ředitel Jaroslav Vejsada. "O rozsahu jednání zatím nemám informace," konstatoval ředitel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám