Hlavní obsah

Buzková: ČSSD příliš ustupuje unionistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Varování před vývojem v sociální demokracii a sebekritická prohlášení nabírají na četnosti a na obrátkách. Mezi autory jsou dva nejpopulárnější politici v zemi - místopředseda Stanislav Gross a šéfka pražské organizace ČSSD Petry Buzková.

Foto: Stanislava Dvořáková

Vystavený plakát informoval kolemjdoucí o možnosti nákupu knih bez DPH.

Článek

Podle ní hrozí straně "vleklá krize". Po šesti letech vlády se v soc. dem. vytvořila "málo prostupná vrstva stranické oligarchie". ČSSD také ustupuje v plnění programu pod tlakem US-DEU.

Buzková svá tvrzení uvádí v písemném projevu, který připravila na sobotu, kdy se sejde pražská konference ČSSD. Chystá se své stranické kolegy vyzvat, aby se letošní rok stal "rokem obnovení důvěry" v očích veřejnosti i u vlastních členů.

Její vyjádření se podobají varováním Grosse, který právě převzal mediální politiku soc. demokratů. Před týdnem je vyzval: "Dolů z koňů a mezi lid." Podle něj si mnozí lidé myslí, že ČSSD zpanštěla.

Zpanštěli a nedodržují vlastní program

Řada soc. dem. těžce nese, že jejich strana v průzkumu volebních preferencí přežívá až na třetím místě za komunisty, kteří se s oporou pětiny voličů zabydleli na druhém místě.

Stínem jsou podle Buzkové obavy, že se ČSSD příliš vzdaluje od slibů, které dala voličům. Vyvolává je podle ní politika vládní koalice, která "zasahuje hluboko do sociálnědemokratického jádra". ČSSD musí přehodnocovat svůj sociální program pod tlakem US-DEU, která podle Buzkové využívá svého "nadreprezentativního" postavení ve vládě, které neodpovídá jejím volebním výsledkům.

Buzková se právě nyní pře s Petrem Marešem (US-DEU) o podobu nového školského zákona. Soc. dem. a unie se do sebe pustili také kvůli uvolňování nájemného, ale tento týden dospěli ke kompromisu.

Reprezentace ČSSD ztrácí sílu obhajovat své postoje před stranickou veřejností a přesvědčovat o nich. Ztrácí také schopnost přijímat její podněty, uvádí dále Buzková.

Pozici v evropských volbách budou muset obhájit

Neúspěchem pražské ČSSD je podle šéfky pražské organizace sestavování kandidátky pro volby do Evropského parlamentu. Její kandidáti se totiž neumístili na volitelných místech, a proto odstoupili: z devátého místa náměstek primátora Jiří Paroubek a z jedenáctého poslanec, bývalý ministr zahraničí a předseda VS OSN Jan Kavan.

ČSSD podle Buzkové musí obhájit svou politickou pozici v evropských volbách, protože to byla ona, kdo republiku do EU přivedl. Absenci pražských soc. dem. na kandidátce bere těžce prý proto, že její organizace bude při evropských volbách v Praze, kde očekává největší volební účast, v "první linii". Šéf ČSSD Vladimír Špidla si však kandidátku pochvaluje jako "první ligu".

Mnozí soc. dem. kritizují stranické vedení a především Špidlu kritizují za neochotu komunikovat s poslaneckou frakcí ČSSD její členové včetně předsedy Petra Ibla. Naposled se vlna nevole zvedla proto, že před klubem premiér do poslední chvíle tajil Miloše Kužvarta, kterého si vyhlédl jako budoucího evropského komisaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám