Hlavní obsah

Buzková chce do vedení ČSSD

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministryně školství Petra Buzková v sobotu požádá pražskou konferenci ČSSD, aby ji nominovala do vedení strany. Rozhodla se tak vyslyšet výzvu úřadujícího šéfa, premiéra Stanislava Grosse, který by ji rád viděl ve svém týmu.

Foto: Info Drážďany, Sylvio Dittrich

Ochranovská hvězda zdobí mnohé stánky

Článek

"Rozhodla jsem se, že tuto výzvu přijmu. Kdybych ji nepřijala, možná by mě to mrzelo kvůli tomu, že bych nebyla u těch kroků, které soc. dem. nyní chystá a musí provést. Pakliže jsou budoucí předseda strany a snad i soc. demokracie přesvědčeni, že mě potřebují, nechci se tomu vyhnout," řekla v pondělí Právu Buzková. Ta loni na podzim počítala, že se bude věnovat jen školství a vzdělávání.

Ministryně jednoznačně podporuje Grossovu kandidaturu na předsedu. A co kdyby na březnovém sjezdu uspěl Grossův rival? "Na místopředsedkyni bych nekandidovala, ale ne proto, že bych se Zdeňkem Škromachem neměla korektní vztahy," uvedla Buzková. Dodala, že pro ni není přijatelná Škromachova představa menšinové vlády s podporou KSČM.

V takové otázce by podle ní měl panovat v posjezdovém vedení ČSSD jednotný názor; ten odlišný, Škromachův, tam, jak řekla, nepatří. "Záleží ale jen na delegátech sjezdu, zda si budou přát, aby ve vedení byli lidé s různými názory," poznamenala ministryně.

Soc. dem. má podle Buzkové nyní jedinou možnost - využít úspěchů své vlády a díky nim obnovit důvěru voličů. O liberalizaci soc. dem. programu se podle Buzkové, která se třeba nechala slyšet, že školné do koncepce strany trvale nepatří, nyní nedá mluvit.

"To spíše o aktualizaci, protože velká část sociálnědemokratického programu je již splněna a vlastně do jisté míry vyčerpána," dodala Buzková.

Aktualizovat, neliberalizovat

ČSSD podle ní musí těžit z kritiky programu ODS - Modré šance - a hlavně z její představy rovné daně. "Občané této země zatím nemají jasnou představu o tom, k jakým sociálním otřesům by došlo, kdyby byla rovná daň zavedena. A hledáme samozřejmě cesty, jak ulevit těm nejpotřebnějším," komentovala úvahy o snižování daní Buzková.

Zvolení za místopředsedkyni by pro Buzkovou znamenalo návrat do čela strany po téměř pětileté pauze. Místopředsedkyní ČSSD byla od roku 1990 celé desetiletí, starala se o mediální politiku strany. V roce 2000 z funkce sama odešla kvůli nesouhlasu s tehdejší změnou volebního zákona.

A jakou funkci by Buzková - po dlouhém rozvažování, zda kývnout na Grossovu výzvu - brala teď? "Je naprosto předčasné diskutovat o tom, o jaký místopředsednický post by se přesně jednalo," vyhnula se přesnému určení.

Buzkovou na místopředsednickou funkci už v sobotu v její nepřítomnosti nominovala konference soc. dem. na Vysočině. Ministryně se však na další krajské konference nechystá. S jedinou výjimkou -Prahou -, kde Buzková do této soboty velí krajskému výkonnému výboru. Svůj post zde však už obhajovat nechce.

Reklama

Výběr článků

Načítám