Hlavní obsah

Bulovce chybí 6 miliónů na novou léčbu rakoviny

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pražské Nemocnici Na Bulovce, na chirurgické klinice přednosty profesora Františka Antoše, zavedli unikátní léčebnou metodu rakoviny. Zákrok by mohlo podstoupit více pacientů, ale nejsou peníze na tuto drahou léčbu a na vybudování příslušného centra.

Foto: Markéta Sýkorová

Ilustrační foto

Článek

"Jde o nádory, které se z různých orgánů dutiny břišní rozšíří na pobřišnici. To je dosud považováno za stav, který nelze vůbec vyléčit. My to však umíme. Pět let ale marně žádáme ministerstvo zdravotnictví o šest miliónů na vybudování centra. Zatím poslední zpráva je, že do roku 2007 nedostaneme nic," posteskl si profesor František Antoš. Klinika zatím získává peníze úsporami z paušálů a ze sponzorských darů.

Podstata léčby je v tom, že při operaci trvající přibližně až 16 hodin odstraní lékaři všechny viditelné nádory v břišní dutině. "V břiše ale zůstanou i mikroskopické nádory, které nevidíme. Ty se za pomoci speciálního přístroje snažíme zničit horkým cytostatikem," říká profesor Antoš.

Do břicha zhruba 90 minut pouští cytostatikum, které musí mít konstantní teplotu 42 až 44 stupňů. Právě tato teplota je optimální a přístroj musí zajistit, jak cirkulaci, tak udržení této teploty. Kdyby klesla, účinnost horkého cytostatika bude mnohem menší. Po takovéto léčbě jsou pouhým okem neviditelné nádory zničeny a neměl by být nastartován proces nového bujení.

Čtyři desítky odoperovaných

Profesor Antoš říká, že za pět let co novou metodu aplikují, už mají 38 odoperovaných pacientů a nejstarší je čtyři a půl roku bez obtíží. Zatímco v USA, odkud metoda pochází, už tento zákrok podstoupilo 800 pacientů, v Česku jde zatím o náhodně vybrané nemocné.

"Kdybychom měli centrum finančně zabezpečené, mohli bychom poskytnout péči mnohem více lidem. Ne pro všechny ale tato metoda je. Ročně ji potřebuje zhruba 20 lidí. Ale i to stojí za to abychom jim zachránili život," říká profesor Antoš a dodává, že když ve Velké Británii s novou metodou začínali, vláda na vybudování centra uvolnila 20 miliónů liber, to je přes miliardu.

Zákrok stojí až půl miliónu

V současné době v každé vyspělé zemi existuje jedno až dvě centra zabývající se touto problematikou. V Česku zákrok stojí 350 až 500 tisíc korun. Běžně jsou léčeni pacienti jen onkologicky, ale právě kvůli rozsevu nádorových buněk většinou neúspěšně. Běžná onkologická kúra stojí však 300 až 600 tisíc korun a pojišťovny ji platí. Léčbu horkým cytostatikem zatím neplatí.

"Není uvedena v kategorii hrazených výkonů. Když tam bude, platit ji budeme," vysvětlil Právu mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Sutner.

V zemích Evropské unie stojí operace až desetkrát víc. Od května příštího roku bude Česká republika jejím členem a občané budou mít možnost se nechat operovat v zahraničí. Profesor Antoš se domnívá, že nebude-li do té doby mít ČR své centrum, zaplatí pojišťovny za tyto operace v zahraničí vysoké částky.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková upozorňuje, že stát má omezené množství peněz. Udivuje ji spíš, že tak velká nemocnice nedokázala uvolnit tyto peníze z vlastních zdrojů. "My jsme měli od Bulovky mnoho požadavků na investice, ale žádný nesměřoval do této oblasti. Naopak, nemocnice požadovala peníze na porodnické posluchárny, mamární skrining atd. To možná mohlo ještě počkat a tato léčba mohla být upřednostněna," řekla Součková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám