Hlavní obsah

Brzké vyhlášení voleb vadí i Babišovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiéra a lídra ANO Andreje Babiše překvapilo, že prezident Miloš Zeman už vyhlásil termín podzimních sněmovních voleb. Radost z toho nemá, protože jeho hnutí bude muset už od nynějška vykazovat náklady na kampaň. Babiš to včera řekl na Primě. Zemanovo rozhodnutí už dříve kritizovala pravicová opozice.

Foto: ČTK

Vyjádření premiéra Andreje Babiše po novoročním obědě u prezidenta Miloše Zemana

Článek

Ve volbách bude chtít obhájit post premiéra. Uvedl též, že případná kandidatura na prezidenta pro něj v současné době není téma.

Babiš chce v říjnu opět vyhrát volby. Čeká, že při nich budou „všichni proti Babišovi“. Vznikající opoziční koalice ODS, TOP 09 a lidovců, popřípadě Pirátů se STAN nepodceňuje. Připustil, že si sám sebe umí představit v opoziční lavici. „Může to být zajímavé,“ uvedl.

Na očkování proti covidu se mohou všichni lidé objednávat od února

Domácí

Nechtěl komentovat, zda se bude ucházet o funkci prezidenta. „Vyloučit můžeme jenom smrt, bohužel jednou zemřeme. Ale to není pro mě téma,“ řekl. Po novoročním obědě v Lánech na stejné téma uvedl: „Uvidíme, co bude po volbách.“

Kampaň již oficiálně začala

Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše i předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky nemá Babiš šanci v případné prezidentské volbě uspět. „Dokážu si představit řadu věcí, pokud pan Babiš neobhájí premiérský post. Ale nemá šanci uspět v prezidentské volbě,“ uvedl Bartoš. Podle Jurečky má Česko výraznější kandidáty na prezidenta.

Zeman vyhlásil termín sněmovních voleb už koncem prosince. Konat se budou 8. a 9. října. Termín vyšel ve Sbírce zákonů, a začala tak oficiálně kampaň. Strany, hnutí i jejich volební koalice musí náklady na kampaň započítat do zákonného limitu 90 milionů korun. Do 5. ledna musí mít transparentní volební účet a přístup k němu umožnit na svém webu.

Zeman vyhlášením voleb dopálil opozici. Poznamená to kampaň

Volby

Zeman vypsání voleb na počátek října zdůvodnil tím, že chce stranám dopřát dost času na kampaň. Na rozhodnutí o termínu voleb měl přitom čas do začátku července. Minulé sněmovní volby v říjnu 2017 vyhlásil Zeman s půlročním předstihem, jeho předchůdci vyhlašovali volby zhruba čtyři měsíce před jejich konáním.

Zemanovo rozhodnutí vyhlásit volby ještě před koncem roku bude mít dopad na koaliční uskupení. Volební koalice kvůli limitu na kampaň nebudou moci využít finanční možnosti jednotlivých stran.

„Bude to určité omezení pro všechny politické strany,“ komentoval brzký termín vyhlášení voleb místopředseda soc. dem. Roman Onderka. Poznamenal také, že ANO může vyhrát, ale má méně šancí po volbách sestavit koaliční vládu.

Bartoš uvedl, že Piráti nemají problém transparentně vykazovat výdaje, protože to dělají neustále. „Naše práce je naše kampaň, takže je jedno, jestli pan prezident vypsal termín 100 nebo 300 dnů dopředu,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám