Hlavní obsah

Srbsko by mohlo být mediátorem mezi Ukrajinou a Ruskem, prohlásil Zeman

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se setkal v Bělehradě se svým srbským protějškem Aleksandarem Vučičem, který ho přivítal s vojenskými poctami. Na tiskové konferenci pak Zeman ocenil, že Srbsko odsoudilo ruskou agresi na Ukrajině. Srbsko by se podle něj mohlo stát v konfliktu společně s Čínou a Tureckem mediátorem.

Živě: TK Miloše Zemana a srbského prezidenta Aleksandara VučičeVideo: AP

 
Článek

„Dozvěděl jsem se, že až umřu, tak po mně bude v Bělehradu pojmenována jedna ulice,“ řekl na úvod brífinku Zeman.

Dále se pak věnoval hlavně válce na Ukrajině. „Řekl jsem, že Čína by mohla sehrát určitou mírotvornou roli. A totéž jsem řekl dnes panu prezidentovi. A třetí zemí, která by mohla být mediátorem, by mohlo být Turecko,“ prohlásil.

„Podporuji, jakou pomoc země poskytují Ukrajině, a to včetně pomoci ukrajinským uprchlíkům,“ doplnil.

Zeman Babišovi moc nepomohl: Ruský útok už není hypotetická otázka 

Domácí

Srbsku poblahopřál k ekonomickým výsledkům, konkrétně zmínil přebytkový rozpočet. „Česká republika, jak víte, zápolí s deficitním rozpočtem a hledáme nástroje, jak dosáhnout snížení,“ řekl.

Kromě jednání se srbskou hlavou státu je hlavním bodem programu slavnostní otevření Českého domu, o jehož zřízení se Zeman dlouhodobě zasazoval.

Stavbu zaplatila ve dvacátých letech 20. století česká krajanská komunita, ale v 60. letech ji zkonfiskovala Jugoslávie.

Vučič Zemanovi slíbil, že se zasadí o vyřešení majetkoprávních sporů. Srbsko následně investovalo do opravy domu a prezidenti podepsali memorandum, v němž se Srbsko zavazuje Česku dům darovat. Sídlit v něm bude organizace Česká centra i další české agentury a instituce, stejně jako krajanská komunita.

Srbský prezident také popřál k vítězství Petra Pavla v českých prezidentských volbách. Doufá v dobrou spolupráci.

Zeman přiletěl do Bělehradu, Vučić ho přivítal s otevřenou náručí

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám