Hlavní obsah

Bouřky vystřídá vydatný déšť a hrozba povodní, varovali meteorologové

• Aktualizováno
Novinky, jas

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středu rozšířil svou výstrahu před bouřkami. V souvislosti s přechodem fronty očekávají meteorologové v průběhu čtvrtka i vydatné srážky, které mohou zvednout hladiny řek. Povodňová pohotovost je vyhlášena pro Ústecký a Liberecký kraj.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Hladiny řek mohou vzrůst v Ústeckém a Libereckém kraji.

Článek

"Během středečního odpoledne a večera se v Čechách a na západě Moravy budou místy vyskytovat bouřky, ojediněle doprovázené nárazy větru o rychlosti až 70 kilometrů za hodinu a kroupami," uvedl ČHMÚ. Bouřky budou hrozit na celém území vyjma Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje.

Ve čtvrtek by navíc mělo začít intenzivně pršet. "Na většině území očekáváme, že se srážkové úhrny do páteční půlnoci budou pohybovat od 15 do 30 milimetrů a ojediněle kolem 50 milimetrů, zejména v horských oblastech na severu a severozápadě Čech," uvedli meteorologové.

Hladiny řek mohou výrazně stoupnout. "Předpokládáme, že nejvýrazněji se zvednou hladiny na tocích odvodňujících severní pohraniční hory, kde v povodí Lužické Nisy nelze vyloučit ani dosažení 3. stupně povodňové aktivity (SPA). Vzestupy s dosažením nižších SPA je možno očekávat i na přítocích horního Labe a Berounky," uvádí výstraha, která zatím platí do odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám