Hlavní obsah

Bobošíková se znovu pokusí dobýt Pražský hrad

Právo, Jiří Ovčáček

Zájemců o nástupnictví po Václavu Klausovi přibývá. Do klání o Hrad v roce 2013 se rozhodla pustit také šéfka Suverenity Jana Bobošíková, která neúspěšně kandidovala na post hlavy státu v roce 2008. Minulý týden potvrdil zájem kandidovat na prezidenta šéf Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Na stolec hlavy státu chtějí dostat přátelé také expremiéra Miloše Zemana, který nyní bojuje o hlasy voličů v čele Strany práv občanů. Zájem o kandidaturu už dříve nevyloučil předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Jana Bobošíková představila v Mostě Bobobus a hesla své strany.

Článek

Strana Suverenita o víkendu rozhodla, že bude podporovat svého lídra Bobošíkovou na prezidentku ČR. „Jana Bobošíková má zkušenosti z evropské i domácí politiky, umí se zastat lidí i našeho státu a je odvážná. A navíc je to žena, která bude naši republiku reprezentovat lépe než různí vypelichaní pardálové,“ informovala v pondělí v tiskovém prohlášení manažerka volební kampaně Suverenity Jana Volfová.

Bobošíková potvrdila, že do klání o post prezidenta v roce 2013 půjde. „Tuto výzvu samozřejmě přijímám,“ řekla v pondělí Právu. Bobošíková se už neúspěšně pokusila dobýt Hrad v roce 2008, kdy ji  jako kandidátku na nejvyšší post v zemi navrhla KSČM. Suverenita navíc v pondělí oznámila, že bude prosazovat referendum o zavedení eura.

Šéf Senátu Sobotka potvrdil Právu zájem o kandidaturu na Hrad minulý týden v pátek. „V jednom nebo dvou rozhovorech na podzim mi novináři položili otázku. Já jsem odpověděl, pokud budu mít silný mandát od své politické strany, tak bych do toho šel, že bych tu nominaci přijal,“ uvedl Sobotka.

Paroubek by o tom uvažoval 

Předseda ČSSD Paroubek pak loni v únoru Právu řekl, že o možnosti zapojit se do klání o Hrad v tuto chvíli neuvažuje, přesto připustil, že by se do boje o Hrad nakonec mohl pustit. „Pokud zvítězí ČSSD v příštích volbách do Sněmovny a pokud se stanu premiérem a pokud budu úspěšným premiérem, tak mohu o tom někdy za tři, čtyři roky uvažovat,“ sdělil.

S plánem dostat na prezidentský stolec expremiéra Miloše Zemana se pak netají jeho přátelé. Zeman ale v minulosti podmínil kandidaturu tím, že se bude konat přímá volba prezidenta a bude mít širokou politickou podporu. Současný prezident Klaus nepochybuje, že by Zeman funkci zvládl. "Nedržel bych hladovku, kdyby byl Miloš Zeman zvolen prezidentem. O tom, že je významnou postavou české politické scény a že by tu funkci určitě zvládl, já bych nepochyboval,“ uvedl v srpnu 2008.

Reklama

Výběr článků

Načítám