Hlavní obsah

Blíží se prudké ochlazení a bouřky, na hory se vrátí sníh

• Aktualizováno
Novinky, Alžběta Trousilová

Českou republiku čeká ve středu prudké ochlazení. Teploty z hodnoty kolem 30 stupňů spadnou až na 14 stupňů. Příčinou je studená fronta, která s sebou od úterního odpoledne přinese i prudké bouřky. Postihnou Čechy i Moravu a Slezsko.

Článek

"Na studené frontě se mohou v bouřkách vyskytnout přívalové srážky, krupobití a nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině," informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Během úterý bude vrcholit příliv teplého vzduchu od jihu. "Teploty ojediněle vystoupí až na 31 stupňů Celsia," uvedl ČHMÚ. Nejvyšší by měly být v Praze a středních Čechách.

Studená fronta začne ovlivňovat počasí v Čechách v úterý odpoledne. Postupně přinese bouřky, které se během noci na středu přemístí nad Moravu. Bouřky odezní v Čechách ještě v noci, na Moravě až ráno.

Přijde s nimi i prudký pokles teplot, spadnou ve středu k 15 a postupně do konce týdne až k 10 stupňům. Během noci na středu se fronta přemístí na východ území.

Ochlazení můžeme svést na tzv. malé ledové muže, kteří vždy přicházejí koncem května.
Dagmar Honsová

Na horách by mohlo sněžit

"Teploty kolem 30 stupňů jsou pro toto období nezvyklé, proto se ten skok bude zdát obrovský," upozornila Dagmar Honsová z Meteopressu. Ve čtvrtek a v pátek by na horách, především v Jeseníkách a v Beskydech mohlo sněžit. Ranní teploty i v nížinách budou kolem pěti stupňů Celsia.

"Ochlazení můžeme svést na tzv. malé ledové muže, kteří vždy přicházejí koncem května. Vyšli ledoví muži na začátku měsíce a vyšli i tito," řekla Novinkám Honsová. Podobné teplotní skoky jsou podle ní běžné spíše pro červenec a srpen.

Zatažená neděle se nekonala

Honsová vysvětlila i nedělní počasí, které bylo klasickým případem předpovědi, která nevyšla. Meteorologové čekali oblačno až zataženo s přeháňkami, celý den ale v Čechách i na Moravě svítilo slunce a teploty byly kolem 25 stupňů.

"Jedna fronta přešla už v noci na neděli, druhá, která měla přijít od Rakouska, tam zůstala," vysvětlila Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám