Hlavní obsah

Blažkův náměstek Daňhel dělal účetnictví firmě zapojené do daňových podvodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radomír Daňhel, politický náměstek ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), zpracovával účetnictví firmě, která je zapojená do stamilionových daňových podvodů. Podnikatelé Hussein Rekhem a Saman El-Talabani za ně loni dostali několikaleté tresty.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Radomír Daňhel na archivním snímku z roku 2000

Článek

Daňhel v kauze figuroval jen jako svědek. O podvodech podle svého vyjádření nevěděl. Podle odborníků si ale podezřelého jednání svých klientů všimnout musel. Uvedly to Hospodářské noviny (HN) a server Aktuálně.cz.

Podle obžaloby skupina mužů v čele s El-Talabanim a Husseinem Rekhemem vytvořila v Brně v letech 2008 až 2010 dva řetězce navázaných firem, které mezi sebou obchodovaly s textilem, přičemž koncová firma vyvezla zboží do zahraničí. Zboží bylo přitom výrazně nadhodnoceno, cílem nebylo dosažení zisku, ale získání neoprávněného odpočtu DPH. Podle obžaloby muži jednali jako organizovaná skupina s rozdělenými úkoly a kompetencemi.

Nikdo si ničeho podezřelého nevšiml

Účetnictví těmto firmám zpracovávala Daňhelova firma Deup. Podle auditora společnosti Good Governance Lukáše Pečeni musela mít podezření, že se její klienti dopouští daňových podvodů. „V neposlední řadě, hlavní účetní by měl mít vždy alespoň přiměřenou jistotu, že jím zúčtované doklady zachycují věcnou skutečnost,” řekl HN Pečeňa. Také analytik protikorupční organizace Transparency International Milan Eibl se domnívá, že účetní rizika vidět mohli. Policie ale Daňhela neobvinila.

Fiala: Za Blažkem není žádný stín, věřte mi

Domácí

Daňhel deníku řekl, že samotné účetnictví firem nezpracovával. „Dělal jsem na základě výstupů z účetnictví daňová přiznání, případně účetní závěrky. A v rámci závěrek jsem neměl k dispozici smluvní dokumenty, vycházel jsem z těch podkladů z účetnictví,” uvedl. Účetnictví zpracovával jeho zaměstnanec Petr Kubeš, který se ale odmítl vyjádřit s odvoláním na mlčenlivost. „Pan Kubeš nepřišel s tím, že by bylo třeba v této záležitosti do toho nějak aktivně vstoupit z mé strany,” dodal Daňhel.

HN i Aktuálně upozorňují, že Rekhem má silné vazby na představitele brněnské ODS. Jeho firma získávala lukrativní prostory v centru Brna do pronájmu. Hlasovala o nich rada, ve které tehdy seděli vedle Blažka také současná brněnská primátorka Markéta Vaňková, která byla dřív Blažkovou advokátní koncipientkou, či její nynější náměstek Robert Kerndl. Podle redakcí pronájmy prověřuje policie, HN i Aktuálně už dříve informovaly, že podezřelý z korupce je vedle Daňhela i ministr Blažek, který pochybení odmítá.

Pikantní boj o post náměstka na spravedlnosti

Domácí

Blažek jmenoval Daňhela svým politickým náměstkem 21. prosince. „Jedním z úkolů, které nás nyní čekají, je sestavení rozpočtu na další rok. Proto jsem oslovil Radomíra Daňhela, který dříve na ministerstvu působil a problematice rozumí,” uvedl v prosinci ministr v tiskové zprávě ke jmenování. Daňhel byl náměstek ministra spravedlnosti už v letech 2012 a 2013.

Reklama

Související témata:

Související články

Blažkova firma nezveřejňuje účetnictví

Společnost Slide, ve které má poloviční podíl kandidát na ministra spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), nezveřejňuje ve Sbírce listin podle zjištění Radiožurnálu...

Výběr článků

Načítám