Hlavní obsah

Blackout v Praze: Trénujeme na to, riziko ale vyloučit nelze, říká manažer ČEPS

Čtvrteční blackout v Praze řešila společnost ČEPS, která v České republice zajišťuje provoz elektroenergetické přenosové soustavy. Jak nepředvídanou situaci zvládli i jak se pracovníci firmy na podobné zásahy připravují, popsal Právu ředitel sekce Dispečerské řízení ČEPS Miroslav Šula.

Foto: Aktu.cz

Výpadek proudu v Praze, městská policie u elektrické rozvodny na pražském Chodově

Článek

Včerejší výpadek proudu v Praze způsobil problém v rozvodně na Chodově. Co se přesně stalo?

V zapouzdřené rozvodně Chodov 400 kV došlo k působení logické ochrany tlaků izolačního plynu, která způsobila vypnutí rozvodny.

Tato automatika chrání zařízení při poklesu nebo ztrátě izolačního média a předchází tím vzniku elektrické poruchy na zařízení se všemi negativními důsledky.

Prahu postihl masivní výpadek proudu

Domácí

Jak ČEPS situaci vyřešila?

Energetické dispečinky ČEPS a PRE začaly neprodleně řešit obnovení dodávek z rozvodny Řeporyje a v 9.38 hodin byly obnoveny veškeré dodávky. Současně ČEPS zahájila práce na obnovení provozu rozvodny Chodov. V 9.42 hodin bylo v rozvodně Chodov napájení 400 kV obnoveno.

V komplikovanějších situacích, jako tomu bylo v rozvodně Chodov, se postupně přepojují dodávky na sousední rozvodny

Jak se ČEPS na podobné situace připravuje?

Už v rámci přípravy provozu se počítá s tím, že v případě výpadku jednoho nebo více transformátorů v rozvodně existuje dostatečná kapacita v sousedních rozvodnách pro obnovení dodávek. Rychlost obnovy je velmi rozdílná, v některých jednodušších případech se jedná o jednotky minut.

Některé rozvodny jsou provozovány paralelně a při výpadku jednoho transformátoru převezmou zatížení ostatní transformátory, aniž by došlo k přerušení dodávky. Toto plánování provozu ČEPS úzce koordinuje s provozovateli distribučních soustav.

Foto: Právo

Ředitel sekce Dispečerské řízení ČEPS Miroslav Šula.

Včera to ale trvalo desítky minut…

V komplikovanějších situacích vyžadujících vyšší nasazení dispečera distribuční společnosti to může trvat desítky minut, kdy se postupně přepojují dodávky na sousední rozvodny, jako tomu bylo například při poruše v rozvodně Chodov.

Pro závažnější mimořádné situace jsou připraveny plány obrany a obnovy popisující způsob řešení závažných systémových poruch. Postupy pravidelně procvičujeme společnými tréninky na dispečerském trenažéru ve spolupráci nejen s distribučními společnostmi, ale i s výrobci elektřiny a zahraničními provozovateli přenosových soustav.

Spekuluje se o technickém stavu rozvodny před poruchou…

ČEPS nechala rozvodnu před třemi lety za asi 300 milionů korun zrekonstruovat a rozšířit její kapacitu.

Nakolik je pravděpodobné, že navzdory přípravě dojde k podobné situaci někdy v budoucnu znovu?

Jedná se o technické zařízení, riziko poruchy proto nelze stoprocentně vyloučit. Jeho pravděpodobnost je však vzhledem k vysoké technické úrovni rozvoden, nastavenému a průběžně vylepšovanému systému ochran zcela minimální.

Právě včerejší porucha v rozvodně Chodov ukázala, že tyto ochrany fungují spolehlivě, jelikož předešly poškození rozvodny s mnoha negativními důsledky, jako by byl např. mnohem delší výpadek dodávek.

Chytré elektroměry mohou způsobit v Česku celostátní blackout, varovali experti

Bezpečnost

Jaký je stav přenosové soustavy ČR v porovnání se zahraničím?

Přenosová soustava ČR je součástí evropské propojené soustavy a společnost ČEPS je členem Evropské sítě provozovatelů přenosových soustav ENTSO-E. Tato asociace a také evropské normy pro zajištění celkové bezpečnosti a spolehlivosti provozu definují technické a provozní požadavky na zařízení přenosové soustavy. Přenosová soustava ČR navíc patří k nejrobustnějším v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám