Hlavní obsah

Biskupové stáhli žaloby, řády ne

Právo, Oldřich Danda

Biskupství a farnosti stáhly všech 50 určovacích žalob, které podaly na majetek vlastněný kraji. Splnily tak slib, který dali biskupové letos v červenci. Řády a kongregace, které podaly na kraje okolo 70 žalob, naopak až na výjimky výzvu České biskupské konference nevyslyšely a dál se s kraji o majetek soudí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Hrad Sovinec, jeden z předmětů sporu

Článek

Spory se týkají většinou lukrativních majetků a pozemků v katastru hlavního města, o které se přou hlavně maltézští rytíři a křižovníci, a nemovitostí na severu Moravy a ve Slezsku, které chtějí němečtí rytíři.

Ti udělali malé vstřícné gesto. „Stažena byla žaloba na Olomoucký kraj, konkrétně na movité věci z hradu Sovinec, dále pak žaloba na pozemky v okolí hradu Bouzov. Dále se počítá se stažením dalších zhruba dvou desítek žalob, ty ale nebudeme zatím konkretizovat, jelikož tento proces ještě neproběhl,“ řekl Právu mediální zástupce německého řádu Mikuláš Černý.

Podle mluvčí Olomouckého kraje Kamily Navrátilové stáhl řád žalobu, ve které chtěl vydat soubor zbraní, zbroje a obrazů z hradu Sovinec. Jednalo se o majetek Vlastivědného muzea v Olomouci.

Na Bouzově se rytíři soudili neúspěšně řadu let o hájenku a nemovitosti kolem, ale žalobu stáhli ještě před výzvou biskupů.

Dále ale řád žaluje Moravskoslezský kraj o desítky budov a pozemků v Bruntále, Opavě a jinde na severní Moravě a ve Slezsku a také žaluje stát o 13 tisíc hektarů lesů a také o hrady Bouzov a Sovinec a zámek Bruntál.

Také rytířský řád křižovníků s červenou hvězdou stáhl jednu žalobu. Již nepožaduje dva obrazy ze sbírek Středočeského muzea v Roztokách u Prahy. Víc než deset žalob o pozemky v Ďáblicích, Hloubětíně, Kobylisích nebo na Smíchově ale rytíři nestáhli.

Až na jednu

Žalobu stáhli také cisterciáci z Vyššího Brodu, už nepožadují budovy střední školy v Českých Budějovicích. Podobně Kongregace sester Nejsvětější Svátosti a Česká katolická charita již nežalují Královéhradecký kraj o budovu internátu zdravotní školy.

Biskupství a farnosti stáhly všechny žaloby na kraje s jedinou výjimkou a tou je parcela zahrady Hluchák v Hradci Králové.

„Nejedná se o majetek, který kraj získal podle zákona o majetku krajů, ale o soukromoprávní smlouvu, která byla ukázkovým porušením blokačního § 29 zákona o půdě,“ řekl Právu Pavel Sršeň, mluvčí královéhradeckého biskupství.

Nejvíc žalob podaly a teď stáhly farnosti a biskupství v jihočeské diecézi — např. na nemovitosti v Českých Budějovicích, ve kterých sídlí Střední průmyslová škola automobilní a technická, nebo na památky z Alšovy jihočeské galerie.

Podle vedoucího restitučního oddělení jihočeské diecéze Petra Stukbauera stáhli všechny žaloby hned, jak se na tom biskupové domluvili. „Podání, ve smyslu zpětvzetí předmětných žalob, byla zaslána v období od 13. července do 27. července 2016,“ sdělil Právu Stukbauer.

O stažení více než stovky určovacích žalob usilují také obce a města, zatím bezúspěšně. Katolická církev to odmítá, podle jejích představitelů je totiž mezi obcemi a kraji rozdíl. Obce získaly církevní majetek údajně protiprávně, protože porušily tzv. blokační paragraf zákona o půdě ze své vůle, kdežto kraje dostaly bývalý církevní majetek v době svého vzniku na základě zákona.

Reklama

Související články

Církve zaplavují soudy žalobami

Církevní restituce se masívně přesunuly ze státních úřadů k soudům. Od začátku roku poslaly církve a řády českým soudům další stovky žalob. „Z evidence je...

Katolická církev, s. r. o.

Peníze z restitucí neprojídáme, ale investujeme, zní unisono z katolické církve. Letos již počtvrté si budou církve a náboženské společnosti rozdělovat roční...

Výběr článků

Načítám