Hlavní obsah

BIS pomohla vypnout hackerské servery Hizballáhu v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bezpečnostní informační služba (BIS) přispěla k vypnutí sítě hackerských serverů, které na našem území provozovalo libanonské militantní šíitské hnutí Hizballáh za účelem kybernetické špionáže.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Právo a bis.cz

Článek

Celou síť začali experti ve spolupráci se zahraničními partnery rozkrývat na počátku loňského roku. Hackeři přes sociální sítě napadali mobilní zařízení po celém světě.

Hackeři využívali falešné atraktivní profily na Facebooku a neopatrnost majitelů mobilních zařízení. Útoky přicházející přes servery umístěné v České republice, zemích EU a v USA přicházely z Blízkého východu.

„BIS se významným způsobem podílela na identifikaci a rozkrývání hackerského systému. Identifikovali jsme oběti a vysledovali zdrojová zařízení. Na základě našich zpravodajských informací byly hackerské servery odstaveny z provozu,“ uvedl ředitel BIS Michal Koudelka.

Foto: BIS

Jeden z falešných účtů, které hackeři využívali

Falešné profily půvabných dívek navazovaly konverzace s muži, přičemž poté, co se konverzace stávaly stále osobnějšími, byly oběti vyzvány, aby se dopisování přemístilo na soukromější a bezpečnější aplikaci.

„Nažhavené oběti ztratily veškerou ostražitost, ze zaslaného odkazu si stáhly upravenou verzi komunikační aplikace, v níž byl skryt špionážní kód. Napadené mobilní zařízení se instalací aplikace dostalo pod kontrolu hackerů. Ti tak získali nepřetržitý přístup mimo jiné k osobním údajům, kontaktům, fotografiím, hovorům, SMS zprávám, informacím o pohybu majitele zařízení, ale také k možnosti nahrávat zvuky v okolí přístroje,” popsala BIS rizika.

Reklama

Výběr článků

Načítám