Hlavní obsah

Bezradná ministryně kultury v diskuzi o restitucích selhala a nahrála kritikům

Právo, Oldřich Danda

Stále větší rozpaky budí vysvětlování vlády a hlavně ministerstva kultury, jak vzniklo ocenění církevního majetku, na jehož základě se má vyplácet 59miliardová finanční náhrada (s inflací za 30 let až 96 miliard).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně kultury Alena Hanáková

Článek

Tristní byl výkon ministryně kultury Aleny Hanákové (TOP 09 a Starostové) a předkladatelky zákona o vyrovnání s církvemi v úterním vysílání Událostí, komentářů České televize.

V diskusi neuměla čelit výhradám poslaneckého šéfa ČSSD Jeronýma Tejce ani otázkám redaktora. A bezradně se obracela k tajemníkovi Biskupské konference Tomáši Holubovi.

Kolegové z TOP 09 ji proto ve středu příliš nešetřili. „Neměla tam chodit. Nebyl to sice fatální průšvih paní ministryně, ale promarnila šanci situaci vysvětlit a vyvrátit nepravdy ČSSD,“ řekl Právu poslanec František Laudát. Dodal, že omluvou ministryně je, že je ve funkci teprve několik týdnů.

Nicméně ministryně nedokázala na otázky, týkající se způsobu ohodnocení majetku, odpovědět jinak než obecnou frází, že věří ve správnost ohodnocení majetku. „Jsem přesvědčená, že systém, který byl takto nastaven, je jedním ze způsobů, jak se s majetkovým narovnáním vyrovnat i finančně,“ řekla Hanáková.

Na konkrétní otázky neznala odpovědi. Pomoci se jí přímo ve studiu ČT snažil tajemník Holub, který chtěl způsob ocenění vysvětlit.

Neuspěl a pouze poukázal na veřejné tajemství, že majetek ve skutečnosti ocenila v roce 2007 sama katolická církev na 134 miliard korun (75 miliard církev získá naturálně) a ministerstvo kultury její ocenění převzalo a pouze formálně ověřilo.

Opozice kritizuje, že cena zemědělské půdy byla uměle znásobena. Ačkoliv na trhu se za ni platí kolem 11 korun za metr, vychází podle vlády pro církve na 44 korun, což znamená nadhodnocení náhrad církvím o 30 miliard.

„Výpočty podpoří politickou dohodu“

Bez zajímavosti není, že „Ověření materiálu předloženého církevní komisí“ z ministerstva kultury z června 2008, které má Právo k dispozici a které zcela přejímá výpočty církevního návrhu, pochází z počítače asistentky ekonoma pražského arcibiskupství Anežky Churaňové.

Náměstek ministryně František Mikeš nevidí nic divného na tom, že si církev, která byla státem okradena, majetek sama ohodnotila. „My jsme ověřili, zda jsou cenové relace odpovídající, nebo ne,“ řekl Právu Mikeš.

Dodal, že ceny ověřil Výzkumný ústav zemědělské ekonomiky, ČVUT a firma Ernst and Young.

Podle zjištění Práva je ale výsledná cena politickou dohodou. Napovídá tomu i zápis z jednání vládní komise, která v roce 2007 začala restituce řešit. „Celková částka ‚dorovnání‘ bude dohodnuta politickou cestou. Je ale třeba ji odůvodnit výpočty,“ uvedl na jednání komise tehdejší náměstek ministra financí Eduard Janota.

Tejc: Potvrzuje to naše podezření

Neschopnost ministryně čelit nepříjemným dotazům podle Tejce ukazuje na to, že jejich výhrady mají reálný základ.

„Potvrzuje to naše podezření, nejen v tom, že je nadhodnocena částka kompenzací, ale také v tom, že vláda nechce zveřejnit přesný výčet majetku, který bude vydáván,“ uvedl Tejc. Jeho argumentu nahrává i skutečnost, že např. podle vládního návrhu patřilo církvím v roce 1948 181 tisíc ha lesů, ale podle soupisu lesních celků z roku 1931 vlastnila katolická církev jen 150 tisíc ha.

Navíc po válce přišel kvůli Benešovým dekretům řád německých rytířů o 20 tisíc ha lesů a zřejmě i bývalé Vratislavské arcibiskupství o 30 tisíc ha lesů.

Reklama

Výběr článků

Načítám