Hlavní obsah

Bez cizinců se průmysl neobejde, kritizují podnikatelé Chovance

Právo, svj, jt, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci firem ve čtvrtek kriticky reagovali na plány ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), který hodlá po velkých firmách v některých lokalitách požadovat, aby v okamžiku, kdy jejich zahraniční pracovník přestoupí zákon, přišel o práci a nesměl být již na území ČR zaměstnán.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Takový požadavek je v rozporu se zákoníkem práce. Okamžitě zrušit pracovní poměr lze pouze tehdy, pokud byl zaměstnanec pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin. Jakkoli můžeme polemizovat s tímto ustanovením, jisté je, že je součástí našeho právního řádu,“ sdělila Právu právní expertka Hospodářské komory Markéta Schormová.

Chovanec ve čtvrtečním vydání deníku Právo upozornil na to, že se s tím, jak v poslední době vzrostl počet cizinců pracujících v českých průmyslových zónách,  zvýšila i drobná kriminalita a počet přestupků páchaných především zahraničními zaměstnanci z Polska a Ukrajiny.

Nedostatek pracovních sil je brzdou ekonomiky v České republice. Hrozí, že se služby i výroba přesunou do jiných zemí, které dokážou operativně reagovat na dynamiku trhu.
Markéta Schormová, Hospodářská komora

Podle svých vyjádření chce přitom ministr tlačit firmy k tomu, aby přijaly společenskou odpovědnost. „Ty firmy by měly mít zájem na tom, aby u nich problémoví lidé nepracovali,“ zopakoval ve čtvrtek na tiskové konferenci po jednání s hejtmany a představiteli dotčených měst a obcí Chovanec.

Zároveň dodal, že státní úřady by mohly zaměstnavatelům hlásit pachatele přestupků. „Bude to předmětem dalších debat s těmi firmami,“ poznamenal šéf resortu vnitra, který ve čtvrtek oznámil vytvoření pracovní skupiny zabývající se problémy s drobnou kriminalitou zaměstnanců velkých firem.

Podle Schormové by ale zaměstnavatel neměl být vtahován do přestupkového či trestního řízení, pokud se jedná o činnost, která nesouvisí se zaměstnáním cizince.

Spolupracujeme i s příslušnými útvary policie a státní správy a v případě takzvaných agenturních pracovníků i s jejich zaměstnavatelem a jsme připraveni to i nadále nad rámec legislativních povinností řešit.
Jozef baláž, mluvčí automobilky Škoda

Zástupci podniků zároveň varují, že český průmysl se v současné situaci na trhu práce bez zahraničních pracovníků nedokáže obejít. „Nedostatek pracovních sil je brzdou ekonomiky v České republice. Hrozí, že se služby i výroba přesunou do jiných zemí, které dokážou operativně reagovat na dynamiku trhu,“ uvedla Schormová.

Svaz průmyslu a obchodu upozorňuje, že podle oficiálních statistik policie v roce 2015 se cizinci na trestné činnosti v tuzemsku podíleli zhruba sedmi procenty. „Lze předpokládat, že zahraniční pracovníci se zájmem o práci v průmyslových podnicích a dopravě nemají zásadní vliv na vývoj kriminality,“ řekla Právu mluvčí svazu Eva Veličková.

Škoda chce celé rodiny

Ministerstvo vnitra naopak argumentuje tím, že např. v okolí plzeňské průmyslové zóny Borská pole nebo výrobního závodu automobilky Škoda v Kvasinách v posledních letech počty přestupků evidovaných u cizinců stoupají o desítky a v případě Kvasin dokonce až o stovky procent.

Např. vedení automobilky Škoda problémy s neukázněnými zaměstnanci podle mluvčího společnosti Jozefa Baláže vnímá již delší dobu. „Spolupracujeme i s příslušnými útvary policie a státní správy a v případě takzvaných agenturních pracovníků i s jejich zaměstnavatelem a jsme připraveni to i nadále nad rámec legislativních povinností řešit,“ řekl Právu Baláž.

Cílem automobilky je podle něj to, aby se lidé za prací pokud možno stěhovali s celou rodinou a nepřicházeli jen samotní muži, kteří pak po práci tráví volný čas na ubytovnách a často končí v hospodách. S vedením obce chce proto společnost např. spolupracovat na vytváření lepších možností pro trávení volného času.

Reklama

Výběr článků

Načítám