Hlavní obsah

Beskydský Václavák střeží vojáci i policie. Konečně je chvíli klid, reagují místní

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejnavštěvovanějších horských lokalit České republiky, která byla dříve až posvátným místem a dnes je hanlivě označovaná jako „beskydský Václavák“, se ocitla v sobotu v obležení policistů a vojáků, kteří nahoru pouštěli jen místní. A ti možnosti zažít Pustevny tak, jak nepamatují ani jejich prapředci, v sobotu hojně využili.

Místní lidé si pochvalují prázdné PustevnyVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Hlídky byly přítomny nejen na příjezdových silnicích k turistickým stezkám vedoucím nahoru, ale i nahoře, kam teď mají kvůli vládním opatřením povolen vstup jen místní lidé – tedy ze severu občané Trojanovic a z jihu obyvatelé Prostřední Bečvy.

Turisté v Beskydech zákazy nedodržují, zaparkovaná auta blokují dopravu

Cestování

Mimořádně krásné počasí, hřejivé sluníčko a azurová sobotní obloha přilákaly na Pustevny desítky místních, kteří s chutí využili vzniklé situace. Po proudících davech lidí, stáncích s cukrovinkami a s pouťovými tretkami nebylo v areálu v sobotu v poledne ani stopy. O tom, že všechno je jinak, svědčila i skutečnost, že lidé, kteří se nahoře potkávali, se zdravili už na dálku.

„Normálně tady nechodíme, protože Pustevny za poslední tři desetiletí proměnily v lunapark. Ale tuhle příležitost jsme si nemohli nechat ujít. Je skvělé, že tady potkáváme jen své sousedy z obce,“ řekl jeden z obyvatelů Prostřední Bečvy, který vyrazil nahoru.

Foto: Aleš Honus, Právo

Občané Trojanovic vyšli na Pustevny ze severní strany

Foto: Aleš Honus, Právo

Policisté na Pustevnách

Předtím se ale musel podrobit hned dvěma policejním kontrolám - poprvé ještě dole v Prostřední Bečvě a podruhé u chaty Libušín na Pustevnách, kudy vede hranice mezi katastry dvou zmiňovaných obcí.

„Policisté si jen ověřili, že tady skutečně máme trvalé bydliště. Chovali se velmi korektně,“ řekl.

Další muž řekl, že panující situace je svým způsobem pro Pustevny paradoxně příznivá. „Je to vynikající, Pustevny si na chvíli oddechnou od davů turistů a příroda si odpočine. Konečně je tady klid, jak se na národní kulturní památku sluší,“ řekl další muž z Prostřední Bečvy.

„Dnes i zítra se tady chystá hodně místních, dokonce i soused, která tady kvůli davům turistů pět let nebyl, protože Pustevny se skutečně v poslední době změnily v jakýsi lunapark,“ dodala jeho partnerka.

Foto: Aleš Honus, Právo

Libušín jindy v obležení turistů, dnes jen hrstka místních

Zatímco většina stánků s občerstvením, které se na Pustevnách nacházejí, zůstala z pochopitelných důvodů uzavřena, nedávno obnovená chata Libušín nechala v provozu alespoň okénko, aby se lidé mohli občerstvit.

„Taková situace, že je krásné sobotní ráno a na Pustevnách není skoro ani noha, až na pár místních, tady ještě nikdy nebyla. To, že policisté zastavují lidi, kteří chodí po horách, mi připadá úplně šílené,“ řekl provozovatel chaty Jakub Nykl.

Věří, že během víkendu si u něj sloužící policisté aspoň v okénku koupí kávu nebo čaj, stejně jako několik místních lidí, kteří se k Libušínu přišli občerstvit.

Foto: Aleš Honus, Právo

Policie hlídá Pustevny

Foto: Aleš Honus, Právo

Vojáci na Pustevnách

Reklama

Výběr článků

Načítám