Hlavní obsah

Turisté v Beskydech zákazy nedodržují, zaparkovaná auta blokují dopravu

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce turistů mířících každý volný den do Beskyd trápí obyvatele obcí, ochranáře, policii i horské záchranáře. Ti se obávají, že kvůli autům, která jim brání v průjezdu, nedorazí v případě potřeby včas na místo havárie či zranění.

Foto: Profimedia.cz

Lysá hora je častým výletním cílem turistů.

Článek

Zvlášť kritickým místem je v poslední době tzv. parkoviště u transformátoru v Ostravici, odkud návštěvníci míří na Lysou horu.

„Kvůli koronaviru se návštěvnost Beskyd hodně zvýšila. Je tu hodně turistů, místní jsou v napětí. Už se na nás obrátila policie i horská služba, která se obává toho, že až se něco stane, tak tam neprojedou. Lidé parkují opravdu příšerným způsobem. Stojí i v zatáčkách, čímž blokují dopravu. Parkují také na soukromých pozemcích, blokují místní občany, kteří nemohou kvůli tomu vyjet ze svých pozemků či od nemovitostí,“ popsala starostka Ostravice Pavlína Stankayová (KDU-ČSL).

Mnohé lyžaře odradily silné mrazy

Domácí

Že je parkování u transformátoru na Ostravici velký problém, potvrdil Právu náčelník Horské služby Beskydy Radan Jaškovský. Komplikace s nárůstem turistů se však netýkají jen Ostravice. „Největší problém evidujeme na Pustevnách, ze strany Prostřední Bečvy, v Trojanovicích nebo v okolí Ráztoky. Jsou i další lokality, byl by to asi dlouhý seznam,“ pousmál se. Podle Jaškovského lidé nedodržují zákaz vjezdu, jen aby si zkrátili pěší cestu.

S neukázněnými šoféry, kteří jezdí i odstavují vozidla v Beskydech doslova, kde se dá, se potýká i Správa CHKO Beskydy.

Je nutné dodržovat nařízení

„Došlo to už tak daleko, že když se auta nevejdou na zpevněné plochy v zákazech vjezdu, tak je řidiči postaví na louku či do lesa,“ sdělil Jiří Lehký z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Doplnil, že je až nepochopitelné, že všichni chtějí zrovna na Lysou horu či Pustevny.

„Co se týče porušování zákonem daných pravidel v CHKO, tak asi největším problémem je nerespektování omezení vstupu do rezervací. Ty mají sloužit mimo jiné jako klidová území pro divoce žijící zvířata. Místo toho si je někteří sobecky užívají jako kulisu svých zimních outdoorových či sportovních dobrodružství či místo, kam si jdou pořídit parádní fotky na svůj virtuální profil,“ nebral si Lehký servítky.

Mluvčí Policie ČR Soňa Štětínská řekla, že policisté zjištěné přestupky řeší podle závažnosti domluvou, pokutou nebo oznámí věc příslušnému správnímu orgánu. Do budoucna by měla vzniknout v Beskydech větší parkoviště, případně bude vozům vjezd do určitých lokalit zakázán a turisté budou odkázáni na kyvadlovou dopravu.

„Víme, že výlety do přírody jsou nyní skoro jedinou možností, jak aktivně trávit volný čas. Jsme rádi, že se lidi do hor vypravují, ale prosíme, aby byli ohleduplní a dodržovali nařízení. Beskydy nabízí hustou síť turistických tras, takže lidé si mohou vybrat cestičku, která vede mimo nejexponovanější místa. Na méně vyhledávané lokalitě bez problémů zaparkují, užijí si klid a vyhnou se davům,“ apeloval na turisty náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (ANO).

Místo na hory vyrážejí lidé na výlety do Polska

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám